Három csoportban több turista ragadt a Sas úton (Orla Perć)

Három csoportban több turista ragadt a Sas úton (Orla Perć)

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/13
Meglepte a szerdáról csütörtök reggelre virradó éjszaka a Tátrában lehullott hó a Sas úton (Orla Perć) túrázókat, ezért a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői több embert mentettek a Lengyel-Tátra egyik legnépszerűbb turistaútjáról, akik valamennyien a korán lehullott hó miatt rekedtek a Zawraton, a Zerge-csorbában, illetve a Kulczyński-szakadékban.
Hirdetés
Meglepte a szerdáról csütörtök reggelre virradó éjszaka a Tátrában lehullott hó a Sas úton túrázókat, ezért ma a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői három csoportban több embert mentettek a Lengyel-Tátra egyik legnépszerűbb turistaútjáról. Valamennyien a korán lehullott hó miatt rekedtek a Sas út különböző részein, így a Zawraton, a Zerge-csorbában, illetve a Kulczyński-szakadékban. A turisták nem készültek fel az ilyenkor szokatlan időjárásra, ezért nyolcukat mentőhelikopterrel kellett lehozni a hegyről, további társaik saját lábukon le tudtak jönni. Mindannyian sérülések nélkül megúszták a kalandot.

Az idei első hó

Az idei első hó szerdáról csütörtökre virradóra hullott le a Lengyel-Tátrában. Vékony hóréteg borította pl. a Gáspár-csúcsot (Kasprowy Wierch) is, ahol a hőmérséklet 0 °C-ra süllyedt. A hegyekben jelenleg 1900 méter tengerszint feletti magasság felett kell havas körülményekre számítani, a magashegyi turistautak csúszóssá, emiatt veszélyessé váltak. A hó és a jegesedés mellett a sűrű köd is nehezíti a tájékozódást, csökkenti a látótávolságot. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) közleménye szerint a hegyekben jelenleg kedvezőtlenek a körülmények a magashegyi túrákhoz. A turistautakat a csúcsrégióban helyenként vékony hó- és jégréteg borítja, míg az alsóbb részeken vezető turistautak nedvesek, csúszósak, az erdőben vezető szakaszok pedig sárosak lehetnek.

Forrás: https://wiadomosci.wp.pl; https://24tp.pl

 

Hirdetés
Hirdetés