Az újszülött zergék száma fedezi a téli veszteséget Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/02
Hirdetés
Június 18-án a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAPu), a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu), valamint a lengyelországi Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársai, ahogy minden évben, ezúttal is elvégezték a zergeállomány számlálását a Tátra teljes területén. A zergeszámlálás fő célja a tavasszal született zergék számának megállapítása volt. A hosszú tél és a sok hó miatt a zergék rendkívül nehéz időszakon vannak túl, a tél során több állat elpusztulását rögzítették, melyek vagy lavinában vesztették életüket, vagy pedig ragadozók zsákmányává váltak.
A kedvezőtlen körülmények ellenére úgy tűnik, a zergeállomány döntő többsége szerencsésen túlélte a telet. A zergeszámlálás adatai szerint a Tátra teljes területén jelenleg 963 zerge él, ebből a szlovák oldalon 690 (ebből a Liptói-Tátrában 129), a lengyel oldalon pedig 273 egyedet számoltak össze. Ez a szám a szakértők szerint az állomány stabilizálódására mutat, hiszen 2011 óta hasonló nagyságrendű állományt számolnak össze a hegységben.
Ebben az évben 168 zergegida született, közülük 110 a szlovák (ebből 35 a Liptói-Tátrában), 58 pedig a lengyel oldalon. Mivel a zergeszámlálás idején nagyon meleg volt, emiatt a zergék egy része a sziklák árnyékába húzódott, nagy valószínűséggel nem sikerült minden egyedet összeszámolni. Emiatt a fenti adatok csak tájékoztató jellegűek, és éppen ezért, vagyis az adatok pontosítása céljából végzik el a fenti szervezetek munkatársai az őszi zergeszámlálást minden év október végén.
A szervezetek munkatársai már több mint fél évszázada évente kétszer, tavasszal és ősszel végzik el az állomány összeszámolását. A legutóbbi adatok szerint pozitívnak mondható az állomány alakulása.
„Megállapíthatjuk, hogy a 15 százalékot meghaladó téli állománygyarapodásnak köszönhetően a zergék száma hasonló, mint tavaly tavasszal, amikor kb. 950 zergét számoltak össze” – mondta Jozef Hybler, a TANAP zoológusa, hozzátéve: ez a létszámnövekedés várhatóan fedezni tudja majd az állomány évközben tapasztalható természetes fogyását.
A Magas-Tátra zergeállománya a múlt évszázad hatvanas éveiben volt a legnagyobb. Az állomány a rendszerváltást követő években jelentősen lecsökkent, a kilencvenes évek végére alig 200 példányt tett ki. A zergék száma a Magas-Tátra szlovákiai területén az új évezredben indult növekedésnek, ez a szakértők szerint főként az állatok téli etetésének, részben pedig az állatok védelmét célzó intézkedéseknek köszönhető.
Hirdetés
Hirdetés