Pusztítja a tél a tátrai zergéket Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/03/05
Hirdetés

 

 

Az egyik legellenállóbb, egyben a leginkább védett tátrai vadállat a tátrai zerge. Az állomány szaporodását mindig örömmel vesszük tudomásul, mostanában azonban az erdészek és a természetvédők szomorú napokat élnek, hiszen az utóbbi napokban szokatlanul sok elpusztult zerge maradványait találják meg a hegységben. Pusztulásuk fő oka valószínűleg a magasan fekvő területeken tapasztalható zord körülményekben keresendő. 2000 méter feletti magasságban szinte állandó a -15 °-os hőmérséklet, a zergék élete ilyen körülmények között pedig nagyon nehéz.

 

„Ezek a legrosszabb körülmények számukra, hiszen a hótakaró meglehetősen vastag” – mondta el Pavol Král, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdésze. Szomorú dolgok történnek ezekben a napokban a Magas-Tátrában, pusztulnak a zergék. „Az utóbbi időszakban 12 elhullott zergét találtunk” – mondta az erdész. Közülük egyet szokatlan helyen, közvetlenül a Poprádi-tó partján álló Majláth-menedékház közelében találtuk meg (a híradórészletben is látható – a szerk.). „Voltunk kinn a területen, ahol gyakran látni zergecsordát, most azonban nem találtunk semmit” – fejezte be a szakember. A Tátra jelképének számító zergék pusztulásának okát a tetemek boncolása fogja megállapítani.
A Vázseci-völgyben, a Száraz-Vázseci-völgyből érkező patak torkolatánál egyszerre 6 zergetetemet fedeztek fel a szakemberek. A tetemek vizsgálata során, a zergék testét borító sérülésekből megállapították, hogy az állatokat hiúz pusztította el. Ezen a területen már több alkalommal is találkoztak az erdészek a hiúz nyomaival.  Ez egy nagytestű példány, ezért lehet ilyen magas az elpusztított zergék száma. További 3 elhullott zergét fedeztek fel az erdészek a Poprádi-tóhoz vezető nyári út közelében, valamint egy héttel ezelőtt a Zsári-völgyben, a Liptói-Tátrában.
Az elpusztult zergék közelében más ragadozók nyomait is rögzítették. Rókákat, farkasokat, szirti sasokat, sőt medvét is odacsábított az elpusztult állatok szaga. A ragadozóknak ebben az esetben fontos szerep jut a tetemek eltüntetése során. A zergék a tél végére sajnos legyengülnek, ezért védtelenebbek a ragadozókkal szemben. A szakemberek biológiai mintákat gyűjtöttek a tetemekből, melyeket további kutatások céljaira fognak felhasználni. Az elhullott állatok közül kettő olyan állapotban van, amely lehetővé teszi preparálásukat.

 

Hirdetés
Hirdetés