1000-nél is több zerge él a Tátrában

1000-nél is több zerge él a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/05
Amíg 1999-ben csak mintegy 320 zerge élt a Tátrában, addig a 2012-es őszi zergeszámlálás adatai szerint 1096 zerge él a hegységben.
Hirdetés

Az új évezred második évtizedének elején bátran kijelenthetjük, hogy tovább növekszik a tátrai zergepopuláció. Amíg 1999-ben csak mintegy 320 zerge élt a Tátrában, és a 2005 őszén elvégzett számlálás során alig több mint 500 egyedet számoltak össze, addig az idei őszi zergeszámlálás napokban közzétette adatai szerint napjainkban 1096 zerge él a hegységben. Ebből 810 a szlovák, 286 pedig a lengyel oldalon lett megszámolva, közülük a déli oldalon 134, az északin pedig 43 fiatal egyedet láttak a számolást végzők.

Az állatok számolásában részt vettek a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének (Štátne lesy TANAPu), a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóságának (Správa TANAPu), a hegység lengyel oldalán működő Tátrai Nemzeti Park (TPN), a Szlovák Természet- és Tájvédelmi Egyesület (SZOPK) dolgozói, valamint Késmárk és Szepesbéla városok szakemberei.

A zergeszámlálás érdekességei

A 2012 őszi zergeszámlálás érdekessége, hogy több, nagyobb zergecsordát sikerült megfigyelni a szakembereknek. A Hincó-völgyben (Hlinská dolina) például egy több mint 70 egyedből álló csordával találkoztak, a Bélai-Tátrában pedig ennél is nagyobb csapatot sikerült megfigyelni. „A zergepopuláció életképességét nagymértékben meghatározza egy-egy csorda létszáma. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minél nagyobbak a nyájak, annál életképesebb az egész állomány. Ilyen nagy létszámú csordák nem számítanak ritkaságnak a Tátrában, máshol azonban ritkán fordul elő. Mindenesetre az ilyen nagy létszámú csordák léte pozitív jelnek tekinthető arra vonatkozóan, hogy a Tátra állatvilágának ezen endemikus faja jelenleg jól érzi magát az élőhelyén” – mondta el Jozef Hybler, a TANAP Állami Erdészet zoológusa.

1000-nél is több zerge él a Tátrában!-1

Tátrai zerge
1000-nél is több zerge él a Tátrában!-1
Forrás: Barna Zsolt
Az idei zergeszámlálás során a számolást végzők egy élettelen zergét is találtak a Liptói-Tátrában, a Volovec közelében. Pusztulását valószínűleg az okozta, hogy nagy magasságban megijedhetett valamitől, ennek következtében megcsúszott, majd lezuhant. A kb. 7 éves hím tetemét Tátralomnicra, a TANAP Kutatóállomására szállították, ahol tudományos célokra fogják hasznosítani, koponyája pedig a TANAP Múzeumában lesz kiállítva.

Folyamatosan emelkedik a zergeállomány

Az elmúlt években folyamatosan emelkedik a zergeállomány a nemzeti parkok területén a Tátra mindkét oldalán. Ez többek között az olyan intézkedéseknek köszönhető, mint a zord időben az állatok étrendjét kiegészítő takarmányozás, a zergék kősóval történő ellátása, vagy a Látogatási rendben foglaltak betartásának szigorúbb ellenőrzése a TANAP és a TPN őrei részéről. „Sikerült végre megszüntetni a zergeállomány életét negatívan befolyásoló tényezőket, mint pl. a hívatlan látogatókat természetes élőhelyükön, az orvvadászatot, valamint a helikopterek átrepülését a védett területek fölött” – tette hozzá a szakember.
Hirdetés
Hirdetés