Őszi zergeszámlálás a Tátrai Nemzeti Parkban

Őszi zergeszámlálás a Tátrai Nemzeti Parkban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/11/22
November második hetében ismét megszámolták a Tátrai Nemzeti Park területén élő zergéket.
Hirdetés

2011. novemberében 929 zerge él a Tátrában

November második hetében ismét megszámolták a Tátrai Nemzeti Park területén élő zergéket. A közel hatvan helyszínen végrehajtott idei őszi zergeszámlálás eredménye megerősítette az utóbbi években tapasztalt tendenciát, miszerint a tátrai zergék száma továbbra is örvendetesen magas, és kellőképpen stabil. A Tátra szlovák és lengyel oldalán együtt napjainkban 929 zerge él. A szlovák oldalon 705, míg a lengyel oldalon 224 egyedet számoltak össze a szakemberek.

Az összlétszámon belül a déli oldalon 70, míg az északi oldalon 29 fiatal példányt regisztráltak. A napos, meleg novemberi időjárásban végrehajtott összeírás időpontja éppen megelőzte a zergék ivarzását, amelynek során ezek az állatok a szokásosnál is mozgékonyabbak, ekkor már jóval nehezebb lenne őket pontosan összeszámolni.

Őszi zergeszámlálás a Tátrai Nemzeti Parkban-1

Tátrai zerge
Őszi zergeszámlálás a Tátrai Nemzeti Parkban-1
Forrás: Barna Zsolt

A szlovákiai Tátrai Nemzeti Park (TANAP) szakemberei egész évben figyelemmel kísérik a zergék életét, és amikor szükséges, a megfelelő élelem-kiegészítésről is gondoskodnak. Ez elsősorban a zergék számára nélkülözhetetlen kősó utánpótlást jelenti, de téli időszakban, amikor nehezebben találnak eleséget, szárított bogyókkal is ellátják a Tátra szimbólum-állatait.  A TANAP erdészeinek ehhez évente mintegy 300 kg. berkenyebogyót kell összegyűjteni és megfelelően kiszárítani.

A zergék természetes népességszabályozásáról a ragadozók, köztük is leginkább a hiúzok és a farkasok gondoskodnak, melyek egyedszáma viszonylag stabil a Tátrában. Az állomány létszámára az állatvilágból érkező veszélyeken kívül negatív hatással van az orvvadászat, a vadászkutyák, valamint a védett állatok élőhelyét megzavaró, illegális emberi tevékenység.
A zergék tavaszi és őszi számlálását a Tátra két oldalán lévő nemzeti parkok szakemberei hagyományos együttműködésben hajtják végre. A több mint 50 éves múltra visszatekintő zergeszámlálás eredményeként 2011 tavaszán 967, 2010 őszén 841 zergét számoltak össze, az azt megelőző 2009-es évben pedig 631 zerge került összeírásra. A Tátra a világon a legészakabbra fekvő terület, ahol még zergék élnek. A zerge a védett állatok listáján a veszélyeztetett fajok köz tartozik, eszmei értéke 5000 € körül van.
Hirdetés
Hirdetés