Főgerincbejárás a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/07
Hirdetés
Kiss Péter a Wachter-tornyon
Kiss Péter 24 éves magyar hegymászó 2011 augusztusában egyedüljáróként végigjárta a Magas-Tátra főgerincét! Az ismert adatok szerint ezzel ő lett az első magyar, akinek egyedül mászva sikerült ez a teljesítmény. Péter 17-én, szerda éjfélkor indult a Kopa-hágóból, és amíg a könnyű terep engedte, sötétben mászott. A Kék-tavi-toronynál ködbe került, nehéz volt tájékozódni, kénytelen volt megvárni a hajnalt. Ezután sokáig jól haladt, legközelebb csak a Hegyes-torony fékezte le az iramot.

 

Mivel ennek V-ös nehézségű gerincén nem akart értelmetlenül sokat kockáztatni, kénytelen volt a Nagy-Tarpataki-völgyben kerülve a túloldalról felmenni rá. Este már a Varangyos-tavi-csúcson bivakolt. Másnap hasonlóan jó tempóban jutott túl a Hátsó-Gerlachfalvi-csúcson, és a Batizfalvi-völgy legfelső teraszán éjszakázott. Harmadik napon a Márta-csúcs akasztotta meg: a kalauzban nagyvonalúan II-es nehézségűnek jelölt áthajló(!) kéményt kellett kerülnie. Az éjszakát a Ruman-völgyben töltötte, és innen kezdve Bácskai Gusztáv személyében egyszemélyes völgycsapat is támogatta. Negyedik napon a Márta-csúcsról folytatta. Délután ötre a Hincó-tavi-torony előtt volt, ahol találkozott a völgycsapattal. Mivel még értékes órák voltak hátra a napból, továbbment a Középső-Menguszfalvi-csúcsig. 21-én, az ötödik nap reggelén a Hincói-hágóba megbeszélt találkozót elsiette, húsz perccel megelőzve a völgycsapatot, emiatt csak a Chałubinski-kapuban jutott ismét friss ellátmányhoz. Innen már alig volt mászónehézség, délután háromra érte el a Liliom-hágót.

 

A völgycsapattal a megbeszélt helyen, a Retesz-hágóban (Závory) találkozott, ahonnan kellemesen megfáradt állapotban mentek le Podbanszkóra.
Kiss Péter a sikeres főgerincmászás után
Kiss Péter, aki 2003-ban és 2004-ben elnyerte „Az év teljesítménytúrázója” megtisztelő címet, ma már a magyar hegymászás ifjú titánja, aki jó teljesítménnyel mássza a nem könnyű utakat a Tátrában és az Alpokban. Eddigi mászásairól adatok itt olvashatók: https://szikla.hu
Kiss Péternek ezzel a mostani sikerével egy régóta esedékes eredményt könyvelhet el a magyar hegymászás. A www.magas-tatra.info oldal olvasói nevében ezúton is gratulálunk Kiss Péternek a nem mindennapi teljesítményhez, egyúttal köszönöm Bácskai Gusztáv barátomnak, a mászót segítő egyszemélyes völgycsapat tagjának az élvezetes beszámolót!
További adatok a főgerincbejárásokról az MHSSZ honlapján: https://www.mhssz.hu
További részletek a Komarnicki THSE honlapján:  https://komarnicki.hu
Hirdetés
Hirdetés