Vége a téli zárlatnak, kezdődik a 2011-es nyári szezon

Vége a téli zárlatnak, kezdődik a 2011-es nyári szezon

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/17
A Magas-Tátrában június 16-án feloldották a turistautak téli zárlatát, megkezdődött a nyári turisztikai szezon, november 1-ig korlátozás nélkül használhatóak az alpesi környezetben található turistaútvonalak.
Hirdetés

Megkezdődött a 2011-es nyári szezon

A Magas-Tátrában június 16-án feloldották a turistautak téli zárlatát, ezzel megkezdődött a nyári turisztikai szezon, amely egészen november 1-ig tart. Tegnaptól korlátozás nélkül használhatóak az alpesi környezetben található turistaútvonalak, annak ellenére, hogy jelenleg a Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo), a Rovátka (Prielom), a Fagyott-tó-katlana (Zamrznutý kotol), valamint a Lengyel-nyereg (Poľský hrebeň ) láncos útjának egy része még hó alatt van.

„A Tátra Nemzeti Park (TANAP) területén található összes turistaút hómentes, és elő lett készítve a nyári szezonra” – mondta Dominik Michalík, a TANAP Állami Erdészet munkatársa. A TANAP munkásai a magasabban fekvő turistaútvonalakon közel 700 helyszínen végezték el a téli időjárás és a hó által okozott akadályok eltávolítását, ebből mintegy 550 esetben a Magas-Tátrában, és kb. 50 esetben a Liptói-Tátrában (a maradék 100 eset a Szepesi-Magurára jutott). A turistaútvonalakat elzáró sziklák és kövek eltávolításán kívül az utakra került száraz fákat is eltávolították.

A Hegyimentő Szolgálat (HZS) tanácsai túrázóknak

A HZS kéri a Magas-Tátrába látogatókat, hogy túrára az időjárásnak megfelelő öltözetben, erős lábbeliben induljanak. A Magas-Tátra minden túraútvonala járható, de 2100 méter felett, sőt egyes árnyékosabb részeken akár e magasság alatt is találunk még az elmúlt télről megmaradt hófoltokat. A magashegyi hágókon túrázók vigyenek magukkal túrabotot, esetleg hágóvasat, ilyen kirándulásra csak tapasztalt túrázók vezetésével induljunk. A hágókban felszerelt láncok és egyéb segédeszközök egy része még hóval borított, a túraútvonalak mellett száraz, kidőlt fák eltávolítása viszont a turistaszezon kezdetére befejeződött.
Ennek ellenére a HZS figyelmeztet, hogy erős szél esetén mindig számítani kell száraz ágak és gallyak lehullására, esetleg elkorhadt fák kidőlésére is. A közelmúltban a Tar-pataki-vízeséseknél történt halálos kimenetelű baleset kapcsán felhívják a figyelmet arra, hogy a hegyi patakok, vízesések közelében fokozottan figyeljünk a csúszásveszélyre.
A HZS azt ajánlja, hogy kora reggel induljunk túrázni, így elkerülhetjük a délutáni viharokat. Az időjárási viszonyok és a túrázási feltételek a magashegyi környezetben folyamatosan változnak, ezért mindig legyünk óvatosak, és mindig az évszaknak megfelelő lábbeliben, ruházatban és felszereléssel túrázzunk.
Hirdetés
Hirdetés