Halálos baleset a Tar-pataki-vízeséseknél Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/08
Hirdetés
Ezért a fotóért tért le az útról a turista
Egy 52 éves észt férfi halálával végződött tegnap egy iskolai kirándulás a Magas-Tátrában. Június 7-én délutáni fél 5 körül érkezett a segélyhívás a Hegyimentő Szolgálathoz (HZS) egy iskolai kiránduláson részt vevő csoporttól, miután az csoport egyik felnőtt kísérője egy fotó kedvéért letért a jelzett turistaútról, a nedves sziklán azonban megcsúszott, és a Tar-pataki-vízesésbe zuhant. A szemtanúk szerint a férfi gyorsan eltűnt a heves esőzések következtében felduzzadt patakban. A gyors sodrású patakban a helyszínre kiérkező hegyimentők sem találták meg az eltűnt személyt, ezért a tűzoltóbúvárok segítségét kérték, mivel a helyszínen nem lehetett klasszikus mentőtechnikát alkalmazni.

 

A nehéz mentési művelet során a HZS további tagjait is bevetették, mivel hatalmas területet kellett átvizsgálni a Tar-patak mentén. 17.29-kor jelentették a diszpécsernek, hogy megtalálták a szerencsétlenül járt férfi testét, amely egy fatörzs alá szorult, kb. 300 m-re a szerencsétlenség helyszínétől. Annak ellenére, hogy a hegyimentők hatalmas erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy mielőbb megtalálják az eltűnt személyt, ilyen esetben csak minimális esély van a túlélésre. A tűzoltóbúvárok és a hegyimentők 18.10-kor húzták ki a partra a holttestet, akit ezt követően az újtátrafüredi halottasházba szállították. Halálának oka még nem ismert, ezt a későbbi vizsgálat fogja megállapítani.

 

A Hegyimentő Szolgálat figyelmezteti a turistákat, hogy legyenek óvatosak a hegyekben történő túrák közben, nem csak a patakok mentén, hanem minden hegyvidéki terepen.
"Egy ilyen gyors sodrású hegyi patakba beleesni különösen veszélyes. Az erős sodrás azonnal elsodorhatja a testet, a fejet ért ütésnek pedig eszméletvesztés lehet a következménye. Aki elveszti az eszméletét, az a víz alatt nem tud lélegezni. A patakok és vízesések vize meglehetősen hideg, így a vízbe került emberi test gyorsan kihűlhet" - ecsetelte a veszélyeket Ján Kušnírák, a HZS szakembere. "Ha valaki beleesik egy vízesésbe, a túlélés mindig attól függ, milyen sérüléseket szerez közben, de ilyen esetben sok függ a szerencsétől is. Az elmúlt héten is beleesett egy turista az egyik tátrai vízesésbe, de neki szerencséje volt, túlélte a dolgot" - mondta a szakember.
A baleset helyszínén készült rövid videó megtekinthető itt: 
https://korzar.sme.sk
Forrás: https://www.hzs.sk, https://krimi.cas.sk, https://korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés