2007-től egyirányú a Sas út (Orla Perć)

2007-től egyirányú a Sas út (Orla Perć)

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/30
2007. július 3-tól egyirányú lett a Lengyel-Tátra legendás magashegyi turistaútja, a Sas út (Orla Perć) nyugati, a Zawrat-hágó (Zawrat) és a Zerge-hegy (Kozi Wierch) közötti része.
Hirdetés
A nyári turistaszezon kezdetén azt hiszem, nem árt felhívni a figyelmet egy, a közelmúltban történt, a magashegyi túrázást kedvelőket érintő fontos változásra. Bizonyára sokunkhoz eljutott már a híre, de talán még mindig vannak, akik nem tudják, hogy 2007. július 3-tól egyirányú lett a Lengyel-Tátra legendás magashegyi turistaútjának, a Sas útnak egy jelentős része. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatósága úgy gondolja, hogy ezzel a szabályozással növelhető a biztonság ezen a széles körben ismert via ferrata-jellegű úton, ahol az ezt megelőző években sajnos több halálos baleset is történt.

Az egyirányúsítás, amely a Sas út (Orla Perć) nyugati részén, a Zawrat-hágó (Zawrat) és a Zerge-hegy (Kozi Wierch) között lépett életbe, kétség kívül fokozza a biztonságot, önmagában azonban nem garantálja, hogy a jövőben senkit sem érhet itt baleset (sajnos ez később be is következett, 2008. november 2-án éppen egy magyar turistát ért halálos baleset a Zawraton). Saját biztonságunkról továbbra is önmagunknak kell gondoskodni, végtére is az egyirányú utcákban is történhetnek balesetek…

Minden a tervezéssel kezdődik

Mit kell tudnunk, és mit tehetünk annak érdekében, hogy a Sas úthoz hasonló magashegyi utakon nagyobb biztonságban érezzük magunkat? Minden úgy kezdődik, mint bármilyen más magashegyi túra esetén, vagyis a tervezéssel. Mielőtt elindulunk a Sas útra, nézzük meg az időjárás-előrejelzést, tájékozódjunk a túrázás feltételeiről, tudjunk meg minél többet arról az útvonalról, amelyiken túrázni szeretnénk. Készüljünk fel az útra, gondoskodjunk megfelelő ruházatról és lábbeliről, ezekből olyat válasszunk, amelyek alkalmasak egy magashegyi túrához.
2007-től egyirányú a Sas út - Videóval!-1
A Sas út híres létrája
2007-től egyirányú a Sas út - Videóval!-1
Forrás: Nagy Árpád
Személyes felszerelésünkből talán a legfontosabb a megfelelő sisak, valamint egy kényelmes beülőheveder, karabínerrel. A sisak fontosságát talán nem kell magyarázni. Testünk legértékesebb és legérzékenyebb részét, a fejünket védi a felülről lehulló kövektől, szikláktól, valamint az időjárás viszontagságaitól. De mi a helyzet a beülőhevederrel? Ez újdonságnak számít a tátrai turistautakon, de valószínűleg lassan egyre többen fogják használni. Nem várható, hogy már a következő héttől, hónaptól kezdődően minden tátrai magashegyi turista sisakban és beülőben járja majd a jelzett utakat, de ne feledjük, nem is oly régen még nem volt biztonsági öv, légzsák és ABS rendszer az autókban…

A szerkesztő megjegyzése:

Természetesen egyik legfontosabb dolgunk a Sas úton, mint ahogy minden tátrai turistaúton, hogy ügyeljünk saját és társaink biztonságára. Ezeket szem előtt tartva is azonban saját tapasztalatom alapján azt gondolom, a Sas út végigjárásában egy beülőheveder inkább akadályozhat, mint segíthet. Akkor tudnám segítségnek tekinteni, amennyiben egy klasszikus via ferrata útról lenne szó, az ott megszokott drótkötelekkel, amelyekbe a karabínert beakasztva biztonságosan lehetne haladni. Mint tudjuk, a Sas úton ilyen segédeszközök nincsenek, az összességében több száz méter hosszú, a sziklafalakra felerősített láncok mellett azonban a via ferrata szett inkább hátráltatja, mint segíti a haladást. A sisak más tészta, főleg, amikor nagy a forgalom ezen a népszerű gerinctúrán, hiszen sokszor szinte függőleges falakon kell le- vagy felmászni, és bizony nem árt, ha védi valami a fejünket.
Hirdetés
Hirdetés