Tragikus véget ért lavina a Liptói-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/01/20
Hirdetés
2022. január 19-én egy szlovák síalpinista kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, aki két társával együtt a Kopasz-hegyről (Holý vrch) síeltek le a Köves-völgybe (Kamenista dolina). A síalpinisták egy olyan kuloárban ereszkedtek le, amely az alsó részén tölcsérszerűen beszűkül. Síelés közben lavinát indítottak el, amely kettőjüket maga alá temette. Mindannyian el voltak látva komplett lavina felszereléssel, ennek ellenére ketten kritikus állapotba kerültek, mivel a lavina teljes egészében eltemette őket.
A hegyimentők a bejelentést követően azonnal a poprádi Légi Mentőszolgálat (VZZS) segítségét kérték, a mentőhelikopter két hegyimentővel a fedélzetén repült a Köves-völgybe. A felszínen maradt síelőnek közben lavinakereső segítségével egyik barátját sikerült megtalálni, aki kb. 1 méter mélyen volt eltemetve. Miután kiásta őt a hó alól, az oxigénhiány miatt rövid időre elvesztette tájékozódási képességét, de azonnal spontán visszatértek az életfunkciói, szerencsére csak az egyik alsó végtagján szenvedett kisebb sérülést. 

Ezt követően már ketten folytatták másik barátjuk keresését, akit 1,5 méteres mélységben találtak meg a hó alatt, és miután kiásták, sajnos már nem mutatott életjeleket, ezért azonnal megkezdték az újraélesztését. A helikopter megérkezése után a mentőorvos és a hegyimentők együtt folytatták az újraélesztést, sajnos sikertelenül. Ezt követően a túlélőket és az elhunyt férfit Podbanszkóra (Podbanské) szállították, ahol a sérültet a mentők átvették a kórházba szállításhoz, a szerencsétlenül járt 25 éves síelő földi maradványait pedig átadták az illetékes hatóság képviselőinek.
A körülmények a hegyekben továbbra is meglehetősen veszélyesek, mivel a korábbi kemény, jeges hórétegre új hó hullott. Annak ellenére, hogy nem volt jelentős havazás, a csúcsokról és a gerincekről az erős szél lefújta a havat, amely így a meredek vályúkban gyűlt össze, ahol veszélyes hópárnák alakultak ki.
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés