Tragikus szombat a Tátrában, eltévedt magyar turisták az Alacsony-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/03/09
Hirdetés
2020. március 7-én a délutáni órákban szemtanúk jelezték a Hegyi Mentőszolgálatnak (HZS) egy síelő lezuhanását, aki megpróbált lesíelni a Lomnici-csúcs (Lomnicý štít) déli lejtőjén. A kedvezőtlen látási viszonyok miatt nem sikerült vele vizuális kapcsolatot kialakítani, a csúcsra közlekedő felvonó munkatársaitól szerzett információk szerint viszont megerősítést nyert, hogy a Kartátik-vályú (žlab Kartárik) alsó részén egy emberi test található. A helyszínre érkező hegyimentők megállapították, hogy a síelő a kb. 700 méteres függőleges zuhanás következtében az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, holttestét az ótátrafüredi halottasházba szállították.
Szombaton tragikus baleset történt a Tengerszem-cscúsra (Rysy) vezető turistaúton is, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentőit a délutáni órákban riasztották a helyszínre. A nagy magasságban történt kicsúszás és zuhanás következtében a balesetet szenvedett 30-40 év körüli nő életét sajnos nem sikerült megmenteni, halálának oka valószínűleg fejsérülés volt.

 

 

Ugyancsak szombaton, az esti órákban magyar turistacsoport kérte a HZS segítségét, akik a (Krupa-nyeregből (Krupové sedlo) ereszkedtek lefelé a Štefánik menedékház (Chata gen. M. R. Štefánika) elé a piros jelzésen, amely télen le van zárva a turisták előtt. A csoport a rossz látási viszonyok miatt letévedt a helyes irányról, és egyedül nem tudták folytatni az utat. A HZS applikációnak köszönhetően elküldték GPS-koordinátáikat a hegyimentőknek, ami nagyban megkönnyítette a lokalizációt. A mentők két csoportban kezdték el a csoport keresését, egy csoport a Štefánik menedékházból, egy másik csoport pedig a Chopok csúcsáról indult segíteni. A bajba jutott csoport első három tagját Krupa-nyereg alatti elágazás közelében találták meg, és onnan a menedékházba kísérték őket. További két személyt 300 méterrel feljebb lokalizáltak, őket meleg itallal látták el, majd ugyancsak a menedékházba kísérték őket. A hegyimentők a késő esti órákban tértek vissza a bázisra, és köszönetüket fejezik ki a Jasna síközpont felvonó üzemeltetőjének a felvonó rendkívüli üzembe helyezése miatt, amely felgyorsította az eljárást.
Hirdetés
Hirdetés