A Csorbai-tónál kezdetét vette a síszezon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/12/08
Hirdetés
December 1-én a Csorbai-tónál kezdetét vette a 2017/2018-as tátrai síszezon, egyelőre az Interski, a Turista és a Junior lesiklópályákat hozták használható állapotba. „A hó vastagsága 40 cm, jelenleg nagyjából két és fél kilométer hosszú pálya áll a síelők rendelkezésére” – mondta Zuzana Fabianová, a Tatry Mountain Resort (TMR) ügynökség szóvivője, és hozzátette, hogy a pályák reggel 8.30-tól várják a síelőket. A magas-tátrai téli szezon hivatalosan december 8-án nyílik, amikor a látogatók számára a Tarajkán (Hrebienok) megnyitják a hegység egyik leglátogatottabb téli különlegességét, a tátrai jégkatedrálist, melyet idén a spanyolországi Sagrada Familia gondolatának jegyében faragnak jégbe. A jégtemplom meglátogatása továbbra is ingyenes, az érdeklődők az itt megrendezésre kerülő koncerteket is meglátogathatják.
A Csorba-tói központban nem ritka a december elejei síelés. „A természeti viszonyoknak köszönhetően ez átlagosnak számít, lévén, hogy az utóbbi öt évben rendszeresen december elején nyitottuk meg központunkat a látogatók előtt. A tavalyi év különlegesnek számított, ugyanis az első síelők már november 26-án birtokba vehették a pályákat” – magyarázta Fabianová.

 

Sí-őrjáratok és sí-mentők

 

A síelők biztonságáról és a lesiklópályák rendjéről úgynevezett sí-őrjáratok és sí-mentők gondoskodnak a szezon ideje alatt, akik kezelik a lesiklópályákon felmerülő problémákat, ellenőrzik a pályákon elhelyezett biztonsági elemeket, baleset esetén együttműködnek a Hegyi Mentőszolgálattal (HZS), illetve a nap végeztével lezárják a sípályákat.
A síelőknek ajánlott megismerkedni az úgynevezett Fehér kódexszel (Biely kódex), vagyis a sípályákon való viselkedés szabályaival. A kódexben lefektetett szabályok a sípályára való belépés, illetőleg a hegyi közlekedési eszközökön való utazás alkalmával kötelezővé válnak számukra – tájékoztat a TMR. Az interneten a vt.sk weboldalon található.
A síközpont üzemeltetője bármelyik szabály megsértése esetén előzetes figyelmeztetést követően korlátozhatja a vendégek belépését a sípályákra, egyúttal az adott napon blokkolhatja az adott személyek síbérletét.
Újdonságok
Az idei szezonra több újdonsággal is készültek a tátrai síközpotok. A GOPASS programmal arra szeretnék ösztönözni a látogatóikat, hogy időben és online vásárolják meg bérleteiket, ráadásul előnyösebb árakon. A másik újdonság az önkiszolgáló pénztárak, ahol a síelők önállóan vásárolhatják meg bérleteiket. A sítúrázók számára új védőfolyosókat építettek ki, hogy elkerüljék a síelőkkel való esetleges ütközést.

 

Forrás és fotó: https://www.hirek.sk

 

Hirdetés
Hirdetés