Főleg délután van esély lavinák elindulására Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/04/12
Hirdetés
A felmelegedés miatt a Magas- és a Liptói-Tátra magasabban fekvő területein, kb. 1400 méter tengerszint feletti magasság felett mérsékelt, 2-es fokozatú lavinaveszély van érvényben, melyet a Magas-Tátrában a délutáni órákban az 5 fokozatú nemzetközi skálán mért 3-as fokozatúra emelnek. Ezzel szemben Szlovákia más hegységeiben kisebb mértékű lavinaveszélyre kell számítani. „Ilyen körülmények között a meredek lejtőkön és a szélvédett vályúkban már kisebb terhelés esetén is elindulhatnak lavinák. Ezeket a területeket kivéve spontán lavinák elindulásának közepes az esélye” – mondta Anton Sedlák, a Hegyi Mentőszolgálat Lavinamegelőzési Központjának munkatársa. Hozzátette, hogy a lavinaveszély ilyenkor lokálisnak mondható. Vannak helyek, ahol a frissen hullott havat a szél a korábban keményre fagyott felszínre fújta, máshol az egyenetlen terep mélyedéseit, a vályúkat töltötte fel. „A nap legmelegebb óráiban az új hó a felmelegedés következtében a napos, déli lejtőkön az ország valamennyi hegyvidékén spontán elindulhat” – tett hozzá.


Hétfőn reggel a hegyekben tiszta, szélcsendes időjárás volt tapasztalható, akár 50 km-es láthatósággal. A levegő hőmérséklete -2 és +4 °C között változott. A legutóbbi havazási időszakban (április 6-8 között) 10-40 cm friss hó hullott.

 

A HZS a hétvégén bekövetkezett két, szerencsés kimenetelű lavinabaleset kapcsán figyelmeztette a Tátrába látogatókat, hogy a hegyekben az utóbbi napok havazása és a mellé társuló erős szél miatt még mindig magas a lavinaveszély. A legveszélyesebb területek a szélárnyékos lejtők, ahol a szél olyan instabil táblákat hoz létre, amelyek már kisebb terhelés esetén is elindulhatnak.

 

Az elmúlt hét végén két lavinabaleset is történt a Magas-Tátrában. Ahogy a HZS honlapján olvasható, az első lavina az Omladék-völgyben (Zlomisková dolina), a Keleti-Vaskapu-hágó (Východná železná brána) alatt indult el, amely egy 33 éves cseh síalpinistát temetett maga alá. A síelő kb. 5 percig volt a hó alatt, mire a lavina szemtanúi megtalálták és kiásták a hó alól. A hegyimentők kiérkezésekor a sérült eszméleténél volt, de a lavina következtében számos sérülést szenvedett.
 
A másik esetben egy 50 éves lengyel síalpinista a Téry menedékházból történő ereszkedés közben az ismeretlen terepen elveszítette a tájékozódó képességét, és a tófalon lavina sodorta el. Szerencsére a férfi zuhanás közben aktiválni tudta ABS hátizsákját, így a lavina nem temette maga alá, de az alsó végtagján így is komoly sérüléseket szenvedett.

 

 

Hirdetés
Hirdetés