Tengerszem-csúcs, Tátra-csúcs, Gerlach egy nap alatt! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/04/22
Hirdetés
Andrzej Mikler, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TPOR) hegyimentője, magashegyi vezető 2014 májusában rendkívüli bravúrt hajtott végre: egyetlen nap alatt megjárta a Tátra három legmagasabb csúcsát, az ún. „Nagy hármast”, a Gerlachfalvi-csúcsot (2655 m), a Lomnici-csúcsot (2632 m) és a Jég-völgyi-csúcsot (2627 m). Kevesebb mint egy évvel ezután, 2015 áprilisában ismét egy különleges tátrai túrával hívta fel magára a figyelmet: ugyancsak sílécen egy nap alatt megjárta a Tengerszem-csúcsot, a Tátra-csúcsot és a Gerlachfalvi-csúcsot.
A Tátrában vannak rövidebb túrák, és vannak hosszabb túrák. És vannak olyanok, amelyet egy átlagos turistának nehéz elképelni. Nem is túra, sokkal inkább kihívás. Néhány nappal ezelőtt Andrzej Mikler véghezvitt egy ilyet, akinek nem ez volt az első ilyen jellegű túrája a Tátrában. Andrzej nap mint nap magashegyi vezetőként (www.przewodnikwysokogorski.com) és a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentőjeként dolgozik. Többek között sílécen egyedül végigjárta a Nyugati-Tátra főgerincét, és egy évvel ezelőtt egy nap alatt megjárta a Tátra három legmagasabb csúcsát, a „Nagy hármast”.

 

Az ismert hegyimentő ezúttal ismét lenyűgöző célt tűzött ki maga elé: a Bialkai-szénégető parkolóból induló körtúra során felment a Halastóhoz, majd onnan a Tengerszem-csúcs – Hunfalvy-hágó – Tátra-csúcs – Omladék-völgy – Jeges-tavi-hágó – Batizfalvi-völgy – Gerlachfalvi-csúcs – Sziléziai-ház – Lengyel-nyereg – Poduplaszki-völgy útvonalon a túra végén a kiindulópontra érkezett vissza. Andrzej a következőket mesélte a túráról:

 

„Az ötlet, hogy egy nap alatt bejárjam ezt a három csúcsot, az elmúlt nyáron született meg a fejemben, amikor a Gerlachfalvi-csúcson jártam, és a Tengerszem-csúcs irányában nézelődtem. Elképzeltem a Halastótól a Tengerszem-csúcsra vezető útvonalat, majd tovább a Hunfalvy-hágón keresztül a Tátra-csúcsra, aztán a lemenetelt az Omladék-völgybe, majd az újabb átmenetet a Jeges-tavi-hágón át a Batizfalvi-völgybe, és végül fel a Gerlachra.
Egész télen vártam a megfelelő időjárási feltételekre. Az volt az elképzelés, hogy megfelelő vastagságú, de lavinaveszély szempontjából biztonságos hó legyen. Húsvét után éppen ilyen körülmények alakultak ki, így április 10-én, 6 óra 50 perckor elindultam a Halastótól a Tengerszem-csúcsra. Nagyon nehéz volt a csúcs megközelítése, a csúcskupolán nagyon sok hó volt.
A csúcsról lesíeltem a Hunfalvy-hágóba, majd hágóvasban a Kakas-csorbán át, a Róth Márton-csúcs gerincén mentem fel a Tátra-csúcsra.
A Tátra-csúcsról a déli főszakadékban ereszkedtem le az Omladék-völgybe, a Keleti-Vaskapu-hágó alatt fekvő Omladékvölgyi-Jeges-tó fölé. Innen felmentem a Jeges-tavi-hágóba, majd lesíeltem a Batizfalvi-völgybe.
Ekkor az eredeti célkitűzésből már csak egyetlen csúcs, a Gerlach volt hátra. Úgy döntöttem, hogy a Wala-szakadékon keresztül megyek fel a Tetmajer-horhosba, majd onnan a gerincen a Tátra legmagasabb csúcsára. A csúcsfotó elkészítése után a Batizfalvi-főszakadékon keresztül ereszkedtem le a Felső-turistaútig, majd azon át értem el a Sziléziai-házat.
Itt át kellett gondolni, melyik útvonalon jutok haza, én egy ambíciózus útvonal, a Lengyel-nyergen keresztül a Poduplaszki-völgyön való visszatérés mellett döntöttem. Ezen keresztül eset 8:00 órakor érkeztem meg a parkolóban hagyott autómhoz.
Az útvonal adatai: ötszöri felmenet, 3260 méter szintkülönbség, 13 óra, és három csúcs a Tátra főcsúcsaiból…”

 

 

A Tengerszem partján

 

 

Felmenet a Tengerszem-csúcsra
Tengerszem-csúcs
A Róth Márton-csúcsról a Tátra-csúcsra
Tátra-csúcs
Gerlachfalvi-csúcs
Az útvonal
Forrás és fotók: https://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés