Síalpinista versenyek a Tátra mindkét oldalán Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/15
Hirdetés
2013. március 22-24 között a JAMES Szlovák Hegymászó Egyesület (JAMES) égisze alatt immár hatodik alkalommal rendezték meg a Liptói-Tátrában a „Liptói-Tátra lejtőin” (Bokami Západných Tatier) elnevezésű síalpinista versenyt. Az ezúttal párosoknak kiírt versenyre három ország (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) 154 versenyzője (77 páros) nevezett. Az első etapra március 22-én került sor, a hivatalos megnyitó Bölényfaluban (Zuberec) volt, majd maga a verseny 10:00 órakor kezdődött a Zverovka – Spálená síközpontban.

 

A kedvezőtlen időjárás miatt az első szakaszt nem lehetett az eredetileg tervezett Zsári menedékházban befejezni, így ezt a szakaszt a versenyzők a Liptói-Tátra északi részén teljesítették. Itt a szervezők egy 13.600 méter hosszú módosított pályát jelöltek ki, 1541 méter szintkülönbséggel, ennek egy szakaszát (200 m) hágóvasban kellett megtenni (az eredeti versenykiírásban a hágóvas viselése nem volt megengedett, ezt az időjárási körülmények miatt módosították a szervezők – Tátraturista). Ennek a szakasznak a startja és a célja is a Spálená síközpontban volt, ahonnan az első napi versenyt követően autóbuszokkal vitték át a versenyzőket a Zsári-völgy torkolatához, ahol a Hotel Spojárban és a Chata Kožiarban a szállást és étkezést biztosították számukra. Az első szakaszt felhős idő, sűrű havazás és szél nehezítette.

 

Az esti megbeszélésen a szervezők úgy döntöttek, hogy a második szakasz startja az eredeti versenykiírásnak megfelelően a Zsári-völgy torkolatában, célja pedig a Zsári menedékházban lesz. Így aztán a második szakaszt a versenyzők a Zsári-völgy lejtőin és csúcsain teljesítették, ahol menet közben megcsodálhatták a Placslivóról (Plačlivô) nyíló kilátást, ahonnan lesíeltek a Zsári menedékház fölötti völgyteraszra, majd onnan felmásztak a Három-púp (Tri kopy) gerincére, amelyről rögzített kötelek mentén ereszkedtek le. Ennek a szakasznak a távja 15.300 méter, szintkülönbsége pedig 1868 méter volt, ez a szakasz gyenge havazásban és gyenge szélben zajlott.
A verseny második napjának útvonala
A második nap estéjén folyamatos egyeztetések zajlottak a következő napra tervezett, az időjárás miatt ugyancsak módosított szakasz útvonalát illetően. Az eredeti tervek szerint a Liptói-Tátra főgerincét átszelve a cél az első napi starthelyen, a Spálená síközpontban lett volna, de az időjárási körülmények miatt ez teljesen megváltozott. A verseny harmadik napján így ismét módosított útvonalon versenyeztek a résztvevők, így aztán a párosok előbb felmentek a Rét-nyeregbe (Lúćne sedlo), ahonnan fix kötelek mellett ereszkedhettek le, majd felmentek a Rohácsi-völgy délnyugtai részén található Zsarátnok (Spálená) csúcsára. Ezekkel a paraméterekkel a záró szakasz távja 13.100 méter, szintkülönbsége pedig 1799 méter lett, melyet tiszta, csapadékmentes időben, mérséklet szélben kellett megtenni.
A verseny teljes távja így a három nap alatt összesen 42.000 métert, teljes szintkülönbsége pedig 5208 métert tett ki. A férfiak versenyét végül a hazaiak párosa, Jozef Hlavčo (Skialp Dynafit Bobrovec) és Milan Madaj (HO James Bobrovec) nyerte meg, 6:24:43-as összetett idővel. Az egyes szakaszokat 1:44:33, 2:23:17 és 2:16:53-as idővel teljesítették. A női versenyt szintén hazai páros, Lenka Hiklová (Malinô Skialp Team) és Janka Madajová (SK Žiarska dolina) nyerte 9:07:24-es összetett idővel. A vegyes párosok versenyét Miroslav Leitner (Skialp4u) és Lubomíra Kalinová (Skialp4u) nyerte meg, 8:27:32-es idővel.
A Filmár-vályúban
Április 6-án újabb síalpinista versenyre került sor, a Magas-Tátrában közelebbről Tátralomnicon rendezték meg a negyedik alkalommal kiírt Síalpinista Maratont. Reggel 8 órakor 55 páros vágott neki a 25 km hosszú, 2800 méter szintkülönbségű pályának. A látótávolság a pálya némely szakaszán kevesebb volt, mint 20 méter, a győztes páros azonban végül kevesebb, mint 3 óra alatt legyőzte a pálya nehézségeit. A versenyen a hazaiak mellett lengyel, cseh és szlovén versenyzők vettek részt. Az előre kijelölt pályát a lavinaveszély miatt az utolsó pillanatban módosítani kellett, a résztvevőknek még az is gondot okozott, hogy megtalálják a célt.
Bár a szervezők 50 méterenként színes zászlókkal jelölték a pálya nyomvonalát, de a látótávolság néhol kevesebb volt, mint 20 méter, emiatt már a pályán maradás is feladatot jelentett az indulóknak. A verseny rajtja Tátralomnicon, a kabinos felvonó alsó állomásánál volt. Innen a Kő-pataki-tóig, majd tovább a Lomnici-nyeregbe kellett feljutniuk. A nyeregből a Francia-vályún keresztül a Zamkovszky-menedékházig síelhettek le a versenyzők, majd ismét fel, mégpedig a Téry-menedékház érintésével a Téry-horhos volt a következő ellenőrző pont. Újabb lesíelés a Filmár-vályú aljáig, majd egy nehéz mászás következett a vályúban fel a Lomnici-nyeregbe. A nyeregből ismét a Francia-vályúban síeltek le a Tátralomnicon lévő célig.
 
Természetesen a Lengyel-Tátrában is rendszeresen rendeznek síalpinista versenyeket, közülük is talán a Piotr Malinowski emlékverseny a legnépszerűbb, melyet ebben az évben immár 16. alkalommal rendeznek meg az 1995-ben, 51 éves korában elhunyt neves lengyel hegymászó, hegyimentő és síalpinista emlékére. Erre a versenyre ezen a hét végén, április 20-án kerül sor. A versenyre eddig 200 nevezés érkezett, lengyel, szlovák és cseh síalpinisták jelezték részvételi szándékukat. A versenyzőknek egy hosszú, de mindamellett szép és érdekes útvonalat kell teljesíteniük. A start és a cél a Murowaniec menedékház közelében lesz, az útvonalon 5 magashegyi hágót érintenek. Elsőként a Liliom-hágóra kell feljutniuk, onnan a Svinica-hágó következik, ahonnan lesíelnek a Zöld-Gąsienica-völgybe. A völgyből ismét felfelé vezet az út, ezúttal a Karb-hágóra, onnan ismét lesíelés a Fekete-Gąsienica-völgybe. Innen ismét felfelé vezet az út, mégpedig elsőként a Zawratra, onnan pedig tovább a Zerge-csorbába. Utóbbi csorbába kötélbiztosítással másznak fel, így természetesen beülővel is rendelkezniük kell.
Amatőrök számára is rendeznek egy versenyt, ennek távja azonban jóval barátságosabb a profik útvonalánál. Ők is a Liliom-hágóba mennek fel, onnan viszont a Beszkid, onnan lesíelve pedig a Karb-hágó a célpont, és onnan már csak a célba kell eljutniuk. A versenyre és az eredményhirdetésre szombaton kerül sor, de a rendezvény három napos, pénteken kezdődik, és vasárnap fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés