Befejeződött a síalpinista szezon a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/22
Hirdetés
Mint minden évben, április 15-én ezúttal is befejeződött a Tátrában a síalpinista szezon. Ez azt jelent, hogy június 15-ig a síalpinisták és a hegymászók sem mozoghatnak az alpesi környezetben. A hegység értékes magashegyi környezete a téli szezonális zárlat végéig, június 15-ig nem látogatható. „Erre a turistákat és síelőket is érintő korlátozásra a nemzeti park területén a természetvédelmi szempontok érvényesítése miatt van szükség. Főképpen a tátrai zergék védelme miatt, melyeknek ebben az időszakban nehéz körülmények között telnek napjaik a magashegyi környezetben, ráadásul tavasszal hozzák világra utódaikat” – mondta el Lenka Burdová, a Tátra Nemzeti Park Állami Erdészetének (TANAP) munkatársa.

 

Amennyiben valamivel hirtelen megzavarjuk ezeket a békés állatokat, azok pánikszerűen menekülni kezdhetnek, az ilyen pánikszerű menekülés viszont súlyos sérülésükhöz, vagy akár pusztulásukhoz is vezethet. Hasonlóképpen megzavarhatják a turisták a tátrai mormoták életét is, akik ezekben a hetekben ébrednek téli álmukból. A hosszú tél után különösen fontos számukra, hogy zavartalanul kutathassanak élelem után az ilyenkor még havas környezetben. „A látogatási tilalom megszegését az erdőőrök és a természetvédelmi őrök fix összegű, 66 € pénzbírsággal büntetik, emellett a szabálytalanságot elkövetőknek meg kell szakítaniuk a túrát és kiutasítják őket a lezárt területről” – figyelmeztet Burdová.

 

A Liptói-Tátrában, a Zsári-völgy magashegyi környezetében azonban május 15-ig mozoghatnak a síalpinisták, amennyiben ehhez megfelelőek a hóviszonyok. A zsolnai Regionális Környezetvédelmi Hivatal 2014. december 31-ig engedélyezte ugyanis a TANAP Látogatási rendjében foglaltak alóli mentességet a Zsári menedékháztól a Kis-Retesz-katlan elágazáson át a Zsári-nyeregbe vezető, télen karókkal jelzett zöld jelzésű turistaúton, a Zsári-nyeregből a Placslivóra vezető sárga jelzésű turistaúton, a Zsári-nyeregből a Smrek csúcsán át a Baranyecre, majd tovább a Tar-hegyen keresztül a Zsári-völgy parkolójához vezető sárga jelzésű turistaúton. Az engedély alapján tehát május 15-ig a Baranyec – Zsári-nyereg – Zsári menedékház közötti, nyári turistautakkal határolt területen továbbra is mozoghatnak a síalpinisták.
Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: internet
Hirdetés
Hirdetés