Téli olimpia a Tátrában? De mikor?... Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/19
Hirdetés

 

 

Szlovákia Lengyelországgal közösen szeretne pályázni a 2022-es téli olimpia megrendezésére. A pályázatról szóló egyelőre még nem hivatalos egyeztetésekre október második hetében került sor Varsóban, ahol a téma kapcsán a pozsonyi törvényhozás sportbizottságának küldöttsége egyeztetett lengyel partnereikkel. Bár a részletek egyelőre nem kerültek napvilágra, annyit már tudni lehet, hogy az első egyeztetés eredményei biztatóak, és a lengyel fél elsősorban a Magas-Tátra nyújtotta lehetőségek miatt érdeklődik a téli olimpia közös megrendezése iránt.

 

Az ötletről a két ország olimpiai bizottságának vezetői már a londoni olimpia idején is folytattak nem hivatalos megbeszéléseket. Az olimpiai játékok történetében első alkalommal fordulhatna elő az, hogy két ország közösen pályázik egy olimpia megrendezésére. Az előzetes tervek szerint 2022-ben Szlovákiában az alpesi versenyeket rendeznék meg, mivel az Alacsony- és a Magas-Tátra sípályái jobban megfelelnek e sportágak követelményeinek. A versenyszámok közül a lesiklásra Chopokon, a sífutásra pedig Csorbatónál kerülhetne sor. Az eddig kiszivárgott hírek szerint Krakkóban kerülnének megrendezésre a teremsportok (műkorcsolya, gyorskorcsolya, jégkorong, curling). Zakopane adna otthont a biatlon és az északi versenyszámok küzdelmeinek, Szlovákiában kerülnének megrendezésre az alpesi szakág versenyei. Utóbbiak közül viszont a műlesiklásnak Zakopane adhatna otthont, a lesiklást és a Super-G futamait pedig a szlovák oldalon rendeznék meg. A lengyelekben valószínűleg a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság sikeres megrendezése feletti eufóriájukban merült fel egy közös téli olimpia megrendezésének ötlete. Ennek megvalósításához azonban úgy tűnik, szükség van déli szomszédjaik sípályáira is.

 

A téli olimpia megrendezésére vonatkozó közös pályázatot a szlovák fél szerint a Magas-Tátra adta lehetőségek kihasználása mellett az is indokolja, hogy egy közös kandidálásnak nagyobb esélye lenne a sikerre. „Meggyőződésünk, hogy az olimpia szlovákiai megrendezése reális lehetőség, amennyiben azonban Lengyelországgal közösen pályáznánk, nagyobb lenne az esélyünk a sikerre” – mutatott rá az elképzelés kapcsán Varsóban tárgyaló illetékes szlovák parlamenti bizottság alelnöke, Martin Fronc.
Az elképzelés kapcsán hasonló véleményének adott hangot a magas-tátrai sípályák legtöbbjét üzemeltető Tatry Mountain Resorts cégcsoport elnöke, Bohus Hlavaty is. „A legújabb trendeket követi, hogy a nagy sporteseményeket két ország rendezi. A közös téli olimpia ötlete számunkra annál is inkább kiváló tervnek tűnik, mivel érdeklődünk a lengyelországi Zakopane síközpontja iránt” – hangoztatta Hlavaty.
„Tíz év elég hosszú idő ahhoz, hogy a teljes infrastruktúra kiépüljön a régióban. A Magas-Tátra a bobpálya kivételével szinte már ma készen áll a játékok megrendezésére. A probléma az, hogy rövid idő áll rendelkezésre a jelentkezés benyújtására, ami nem sokkal több, mint egy év múlva lejár” – mondta Mojmír Mamojka, a szlovák delegáció vezetője.
A 2022-es téli olimpia közös megrendezésének lehetőségéről a napokban tárgyal a pozsonyi parlament is. A lengyel féllel való egyeztetés sorozat következő fordulójára pedig – a két ország olimpiai bizottsági elnökeinek részvételével – Krakkóban kerül sor.
Szlovákia eddig már két alkalommal pályázott téli olimpia megrendezésére. 2002-ben Salt Lake City, négy évvel később pedig Torino nyerte el a rendezés jogát. A 2006-os játékokra Poprád mellett Zakopane is benyújtotta pályázatát, de az akkor kandidálás nem járt sikerrel. A szlovák-lengyel közös rendezés ötlete nem új, szóba került már 2010-ben is. Akkor azonban az akkori lengyel köztársasági elnököt ért tragikus repülőgép szerencsétlenség miatt lekerült a napirendről.
A 2022-es téli olimpiai játékokra eddig az alábbi városok adták be pályázatukat: Nice (Franciaország), München (Németország), Oslo (Norvégia), Bukarest (Románia), Barcelona (Spanyolország), St. Moritz / Davos (Svájc), és Lviv (Ukrajna).
A hír fonákságát az adja, hogy a lengyel híradások viszont ezzel egy időben arról számolnak be, hogy Zakopane azt reméli, hogy 2026-ban Téli Olimpiát rendezhet. Az internetes médiában az olvasható, hogy Zakopane két év nyújtja be jelentkezését a 2026-os téli olimpia megrendezésére. Ezekben a hírekben viszont egyetlen szó sincs egy esetleges közös rendezésről a szlovákokkal… Az esetleges olimpiai rendezés volt a fő témája a Zakopanéban október 10-12. között megrendezett III. Nemzetközi Hegyi Fórumnak. A híradások kiemelik, hogy egy ilyen kihívásra, mint egy olimpiai kandidálás, szükség van a válság idején, mellyel tovább építhetik az erős és büszke Lengyelországot. A pályázattal és az esetleges rendezéssel meg akarják mutatni a világnak a lengyelek pozitív gondolkodását. Azt is hangsúlyozzák, hogy szükség van egy civilizációs kihívásra, amely összeköti a lengyeleket, és új erőt ad az országnak.
2022 vagy 2026? Együtt vagy külön? Erre a kérdésre a közeljövőben biztosan választ kapunk, mint ahogy arra is, hogy közös, vagy saját rendezésre törekednek a lengyelek és a szlovákok...
Hirdetés
Hirdetés