Sokk a Tátrában - A Sas úton kereste a Halastavat

Sokk a Tátrában - A Sas úton kereste a Halastavat

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.planeta.pl
2023/08/31
Egy kínai turista a Sas út (Orla Perć) láncai felmászva próbálta megtalálni a Halastó (Morskie Oko) felé vezető utat!
Hirdetés

Egy Zakopanéban és a Lengyel-Tátrában túrákkal eltölteni tervezett kirándulás során a legfontosabb a biztonság. Ha könnyű, láncok és létrák nélküli tátrai turistautakat választunk, akkor is tudnunk kell, hogyan kell biztonságosan tájékozódni és túrázni. A Google Maps viszont néha helytelenül mutatja a hegyeken át vezető útvonalakat. Ezt egy kínai turista is megtapasztalhatta, amikor a Halastó (Morskie Oko) felé tervezett túrája közben véletlenül a Sas úton (Orla Perć) találta magát. 
Pár nappal ezelőtt a népszerű Tatromaniacy Facebook-csoportban egy lengyel turista sokkoló esetről számolt be. A Sas út megmászása közben kiáltást hallott. Kiderült, hogy valaki „vadul” mászott a Sas út sziklafalkán, aki még csak nem is beszélt lengyelül vagy angolul! 
A kínai turista egyszer csak a Sas úton találta magát. Azt állította, hogy a Google Maps navigációja vezette félre, mert ő a Halastóhoz akart eljutni. Ráadásul a Tátra legnehezebb ösvényét edzőcipőben járta végig.

A szemtanú beszámolója

„A Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz) magasságában társam és én egy férfi aggódó hangját hallottuk. Rajtunk kívül senki sem volt a csorbában. A horizonton láttunk másokat az ösvényen, de messze tőlünk… Miután meghallottuk a hangokat, kiderült, hogy egy férfi a sziklafalhoz tapadva rémülten mászik felfelé. Nem tudta, hogy hová és milyen irányban menjen tovább. Először lengyelül kezdtük hívni, de kiderült, hogy külföldi, és nem ért lengyelül, ráadásul rosszul beszél angolul. Kiabáltunk és felszólítottuk, hogy jöjjön felénk. Végig a turistaúton kívül mászott a sziklafalon. Ijedt és rémült volt. Sikerült elérnie minket, és kiderült, hogy egy kínai férfi. Elmagyaráztuk neki, hogy maradjon a turistaúton, és megkérdeztük, hogy hová megy – a telefonján mutatta, hogy a Halastóhoz, és hogy a Google Maps errefelé vezette” – írta le egy turista a csoportban.

Sokk a Tátrában - A Sas úton kereste a Halastavat-1
Kínai turista a Sas úton
Sokk a Tátrában - A Sas úton kereste a Halastavat-1
Forrás: Grzesiek Wróbel

A lengyel turisták segítettek a kínai férfinak visszatalálni az ösvényre. Először nem akart felmászni a Sas út láncain és leereszkedni a Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) létráján, végül azonban átküzdötte magát, majd a Zerge-hegyre (Kozi Wierch) is felmászott.
Csoda, hogy a kínai turista túlélte ezt a kalandot, a Sas út ugyanis a Tátra legnehezebb turistaútja, amely végig a gerinc közelében két hágót, a Zawratot és a Kereszt-nyerget (Przełęcz Krzyżne) köti össze. 
Forrás: https://www.planeta.pl

Hirdetés
Hirdetés