A földre zuhant egy ló a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető úton

A földre zuhant egy ló a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető úton

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/05/21
Május 3-án a földre zuhant egy turistákat szállító ló Bialkai-szénégetőtől a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető útvonal alsó részén.
Hirdetés

Május 3-án egy turistákat szállító ló a földre zuhant Bialkai-szénégetőtől (Palenica Białczańska) a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető útvonal alsó részén. Grzegorz Bryniarski, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) területileg illetékes erdésze elmondta, hogy információi szerint az állatnak nem esett baja, az eset után önállóan felállt, majd egy állatorvos megvizsgálta. Władysław Nowobilski, a Halastónál dolgozó fuvarosok egyesületének elnöke elmondta, hogy az állatorvos által végzett vizsgálat semmilyen sérülést nem tárt fel, és a ló folytathatta a munkát. „A ló egyszerűen megcsúszott és elesett, de nem történt semmi baja” - mondta Nowobilski.

A Viva Alapítvány és a rendőrség is vizsgálódik

Mindezek ellenére a Viva Alapítvány keresi az esemény szemtanúit, és a rendőrség is nyomoz az ügyben. „Az esetről készült videó médiában való megjelenése és a Halastó felé vezető úton a szekeret húzó ló elesésével kapcsolatos információk miatt a rendőrség vizsgálja, hogy megsértették-e az állatvédelmi törvény előírásait. A szakemberek elemzik a videófilmet, megkeresik a szemtanúkat, az érintetteket és az állat gazdáját, hogy alaposan megvizsgálják az eset körülményeit” – mondta Roman Wieczorek, a zakopanei rendőrség sajtószóvivője.
A videón az látható, ahogy a fuvaros ráüt a ló szájára, az állat pedig ezt követően feláll. A fuvarozók egyesületének képviselői azt állítják, hogy az állat sértetlen maradt, majd egy állatorvos is megvizsgálta.

A földre zuhant egy ló a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető úton-1
Lovaskocsi a Halastóhoz vezető úton
A földre zuhant egy ló a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető úton-1
Forrás: Kwiatek

Az esetet követően ismét heves vita tört ki a lószállításról ezen a népszerű tátrai útvonalon. Ezzel kapcsolatban Andrzej Skupień, a tátrai járás újonnan megválasztott vezetője elmondta, hogy a témában megbeszélésekre van szükség, de nem számolják fel a lószállítást. „Véleményem szerint ebben az ügyben egyfajta kerekasztalra van szükség, hogy minden félnek legyen lehetősége kifejteni véleményét. A lóvontatású közlekedés a hagyomány része, sok család megélhetése függ tőle, és azt sem szabad elfelejteni, hogy sok gazdaságot ez tart életben. Ez egy fontos kulturális, tájképi elem. Gondoljunk csak az errefelé rendezett ünnepségekre, esküvőkre. Mindezt figyelembe véve úgy gondolom, hogy a lószállításnak a lovak jólétére szakemberek felügyeletével történő gondoskodással együtt fenn kell maradnia” – magyarázta Skupień.

Szükség van a lovaskocsikra

Az illetékes miniszter még Skupień megválasztása előtt nyilatkozott a közösségi médiában. „Beszéltem a Tátrai Nemzeti Park igazgatójával, a beszélgetést követően nincs kétségem afelől, hogy a tátrai turizmus fejlesztése összeegyeztethető az állatok jólétével. Ahhoz, hogy partnereink legyenek a Halastóhoz vezető útvonalat illető további megbeszélésekre, meg kell várnunk az új járási vezető megválasztását. Eddig a probléma megoldására irányuló minden próbálkozás kudarcot vallott, mert a járási hatóságok blokkolták a javasolt megoldásokat” – írta a miniszter.

Az esetről készült híradó bejátszás itt tekinthető meg!

Forrás: https://24tp.pl; https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés