Két napig keresték a hegyimentők, majd hazasétált… Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/09/09
Hirdetés
Szeptember 3-én, szombaton a késő esti órákban egy férfi arról tájékoztatta a Hegyi Mentőszolgálatot (HZS), hogy barátja nem tért vissza a hegyről a Poprádi-tóhoz (Popradské pleso), ahol találkozniuk kellett volna. Az eltűnt 57 éves lengyel turista az Omladék-völgyön (Zlomisková dolina) keresztül a Tátra-csúcsra (Vysoká), majd onnan a Róth Márton-csúcs (Ťažký štít) gerincén keresztül a Tengerszem-csúcsra (Rysy) szeretett volna feljutni. Nem volt nála mobiltelefon, így út közben nem lehetett kapcsolatba lépni vele.
A szlovák és lengyel hegyimentők részvételével vasárnap reggel keresőakció indult, amelyben többek között kutyák, helikopter és drónok is részt vettek, az eltűnt férfinak azonban nem sikerült nyomára bukkanni. A keresés hétfőn reggel folytatódott, majd aznap délután kapcsolatba lépett a hegyimentőkkel az a személy, aki az eltűnést bejelentette, és közölte, hogy a keresett turista hazatért. Az eset részletei nem ismertek, szerencse, hogy minden jól végződött, tény azonban, hogy a kommunikáció hiánya miatt több tucatnyi mentő vett részt a keresési műveletben.

A Tátra-csúcs térségében „eltűnt” lengyel férfi keresésében 46 szlovák hegyimentő, köztük 7 kutyavezető a kutyájával, 2 drón a használatukra kiképzett szakemberekkel, lengyel hegyimentők, a VZZS helikopter és személyzete, valamint a Belügyminisztérium helikoptere vett részt.
 
A lengyel turista telefon nélkül túrázott a Tátrában, majd hazatért, miközben a kapcsolat hiánya miatt aggódó kollégája értesítette a mentőszolgálatot. Felmerül a kérdés, hogy társa jogosan értesítette-e a mentőszolgálatot? Mindenkinek magával kell vinnie a telefonját a hegyekbe? Értesíteni kell a társamat, hogy visszatértem?
Ebben az esetben a lengyel turistának nem lesznek költségei, mert milyen alapon? Élve és egészségesen tért vissza. Ne feledjük azonban, hogy Szlovákiában és a legtöbb hegységben a hegyimentés fizetős. A helikopter egy órányi munkája kb. 5000 euróba kerül, plusz a hegyimentők költsége.
Kinek mi a véleménye a kérdésről?
Kulturált hozzászólásokat kérek, a durván hozzászólók búcsút vesznek a csoporttól!

Hirdetés
Hirdetés