Két halálos hegymászóbaleset a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/07/17
Hirdetés
2022. július 15-én, péntek éjszaka egy férfit kerestek a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői a Lengyel-Tátrában, aki nem tért vissza a Barát (Mnich) sziklacsúcsára tervezett túrájáról. A mentőakció során drónokat, majd helikoptert is használtak, amint arról Tomasz Wojciechowski, a TOPR ügyeletes hegyimentője beszámolt, a helikopter fedélzetéről vették észre a Kurtyka-kuloár (Kuluar Kurtyki) torkolatánál lévő holttestet. A halál nagy magasságból történő zuhanás során szerzett sérülések miatt következett be.
A Kurtyka-kuloár nagyon meredek vízfolyás, amely a Barát-katlanból (Mnichowy Taras) a Barát lábánál találhat Barát-katlan (Nadspady) nevű kis függővölgybe ereszkedik le. A hegymászók körében főleg télen népszerű, nyáron 4-es nehézségű hegymászóút vezet benne.

2022. július 16-án a délutáni órákban egy szlovák hegymászó kért segítséget a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hegyimentőitől, akinek társa a Pátria-tűről (Ihla v Patrii) a Menguszfalvi-völgybe (Mengusovská dolina) ereszkedve lezuhant, és a zuhanást követően mozdulatlan maradt. A bejelentést követően a VZZS helikoptere egy hegyimentővel és egy orvossal azonnal a helyszínre indult, ahol a mentőorvos megállapította, hogy az 56 éves hegymászó a kb. 50 méteres zuhanás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Ezt követően az életben maradt hegymászót légi úton evakuálták a terepről, a szerencsétlenül járt hegymászó földi maradványait pedig Ótátrafüredre szállították, ahol átadták az illetékes hatóság képviselőinek.

Hirdetés
Hirdetés