Tragikus és szerencsés kicsúszások, újabb eltűnés, extrém körülmények Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/01/14
Hirdetés
Január 11-én éjfél után a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői a Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska) felső részén fekvő Jarzabek-völgyben (Dolina Jarząbcza), az Alacsony-nyereg (Niska Przełęcz) alatt megtalálták a január 8-tól eltűntként keresett lengyel turista holttestét. A 46 éves férfi a Nyugati-Tátrában található Rét-hegyről (Grześ) a Rákonyon (Rakoń) keresztül a Volovecre (Wołowiec) vezető túra során tűnt el, szombat óta keresték, holttestét hétfőről keddre virradó éjszaka találták meg, halálának oka valószínűleg nagy magasságból történő zuhanás volt.
Kiderült, hogy a tragikusan elhunyt férfi mielőtt a Tátrába indult volna, az egyik hegyi túrákkal foglalkozó Facebook-csoportban kért tanácsot a túrával kapcsolatban: „Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni, milyen felszerelésre van szükségem ahhoz, hogy szombaton biztonságosan tudjak túrázni a Nyugati-Tátrában a Rét-hegyre és a Rákonyra? Előre is köszönöm az információkat, üdvözletem mindenkinek” – írta Gabriel két nappal az eltűnése előtt.

A férfi sajnos nem kapott érdemi segítséget a felhasználóktól, annak ellenére, hogy – mint a Tatromaniak portál rámutat – a csoportnak közel 60 ezer tagja van. „A magashegyi csoportokban gyakran találkozunk olyan kérdésekkel, melyeket triviálisnak tartunk. A válasz gyakran gúnyolódás vagy kritika, ahelyett, hogy a válaszolók valódi segítséget nyújtanának. Mindenkinek joga van azonban ahhoz, hogy kezdő legyen, és ha nem ismeri a terepet, akkor tanácsot kérjen… Hol máshol, ha nem egy, a Tátrával foglalkozó csoportban? Hol van az megírva, hogy a magashegyek csak tapasztalt „vén rókáknak” valók? Legyünk barátságosak és segítőkészek, mert ez – nem pedig tátrai tapasztalatunk – mutatja meg elsősorban, hogy milyen emberek vagyunk. Ha pedig valaki nem akarja elmagyarázni a számára „nyilvánvaló” dolgokat, akkor inkább egyszerűen ne írjon semmit” – olvashatjuk Tatromaniak facebook oldalán.
 
Az év második hetében ezen kívül is több olyan kicsúszásos baleset történt a Tátrában, melyek során az érintettek több száz métert csúsztak a keményre fagyott jeges lejtőkön, szerencsére azonban ezek a turisták túlélték a nem mindennapi kalandokat. Január 11-én délután két turista (egy férfi és egy nő) mintegy 250 métert zuhant a Kereszt-nyereg (Krzyżne) alatt, a Pańszczycza-völgy (Dolina Pańszczycza) felé. Január 12-én két ember csúszott ki a Zerge-hegy (Kozi Wierch) meredek lejtőjén. Ugyancsak szerda délután egy 32 éves lengyel turista a Liptói-Tátra legmagasabb csúcsáról, a Bystráról (Bystrá) történő ereszkedés közben megbotlott, és a jeges terepen mintegy 300 métert zuhant. A nagy magasságból történő zuhanás következtében az arcán, a lábán, a karján és a vállán is súlyos sérüléseket szenvedett.
 
A szlovák és a lengyel hegyimentők január 12-től, szerdától eltűntként keresnek egy 59 éves lengyel férfit, aki szerdán indult túrázni a Nyugati-Tátrában. A keresett férfi január 12-én a Rét-hegy (Grześ) és az Ék-hegy (Starorobociański Wierch) közötti gerincen túrázott, a családjának küldött fotókból lehet tudni, hogy elérte a gerincet. Az eltűnt férfi telefonja rácsatlakozott a szlovák hálózatra, így a szlovák hegyimentők is bekapcsolódtak a keresésbe, akik átkutatták a gerinc szlovák oldalán lévő völgyeket, az intenzív keresés ellenére azonban eddig nem akadtak a keresett férfi nyomára.
 
A szlovák és a lengyel hegyimentők ezen a héten több figyelmeztetést is kiadtak a Tátrában uralkodó rendkívüli időjárási körülmények miatt. A január 14-én kiadott legújabb figyelmeztetés szerint a Tátrában óráról órára rosszabbodnak a körülmények. Január 13-én, csütörtökön jelentős felmelegedés és szitáló eső érte el a Tátrát, ennek következtében a régi hótakaró felső rétege átnedvesedett. Az esti órákban viszont a hőmérséklet ismét nulla fok alá süllyedt, amely kedvezően hatott az újabb jégréteg kialakulásához, amely tovább súlyosbítja az elmúlt napokban tapasztalható amúgy is rossz körülményeket. „Ilyen körülmények között a meredekebb terepen történő esetleges esések/csúszások akár tragikusan is végződhetnek, nem kis részben annak köszönhetően, hogy még mindig kevés a hó, és a hóból sok helyen kövek, sziklák emelkednek ki” – figyelmeztetnek a tátrai hegyimentők.
„Arra kérjük a turistákat, hogy előrelátóan tervezzék meg túráikat, és tevékenységüket korlátozzák a kisebb meredekségű területekre! Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a bakancsra erősíthető csúszásgátló nem egyenlő a hágóvassal, előbbiek nem alkalmasak magashegyi terepen való mozgásra” olvasható a hegyimentők figyelmeztetésében.
Kérjük, segítsetek terjeszteni az üzenetet a következő hétvége előtt.

Hirdetés
Hirdetés