Megtalálták a péntektől keresett három lengyel hegymászó holttestét Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/01/09
Hirdetés
2022. január 7-én nem sokkal éjfél előtt egy lengyel turista a lengyel Tátrai Önkéntes Mentőszolgálaton (TOPR) keresztül lépett kapcsolatba a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletével. Ő és három barátja (a tatromaniak.pl oldal információja szerint közülük az egyik UIMLA túravezető) pénteken reggel 7:00 órakor indult el Sziléziai-házból (Sliezsky dom) a Batizfalvi-tó (Batizovské pleso) irányába, ahonnan hárman a Batizfalvi-próbán (Batizovská próba) keresztül a Gerlachfalvi-csúcsra (Gerlachovský štít), a bejelentő pedig az Osztervára (Ostrva) indult tovább. A megbeszéltek szerint aznap este kellett volna találkozniuk a Tátraszéplakon (Tatranská Polianka) hagyott autójuknál, amellyel aznap reggel érkeztek Lengyelországból. A bejelentő péntek délelőtt 10 és 11 óra között lépett velük utoljára telefonos kapcsolatba, amikor közölték vele, hogy a Batizfalvi-próbán mennek felfelé, és hogy a vártnál nehezebb körülmények miatt a mászás hosszabb ideig tart majd, mint tervezték, de délután 5 óra körül leérhetnek. Mivel éjfélig nem értek vissza az autóhoz, és bár a telefonjaik folyamatosan kicsörögtek, de egyikük sem válaszolt a hívásokra vagy az SMS-ekre, társuk a hegyimentők segítségét kérte.

A hegyimentők miután telefonon ellenőrizték, hogy a trió nincs a Sziléziai-házban, a HZS egy hegyimentője terepjáróval indult a Sziléziai-házhoz, hogy ellenőrizze az oda vezető utat. Mivel a lengyel triót nem látta ereszkedni, két másik hegyimentővel együtt még az éjszaka folytatták a keresést a Sziléziai-háztól a Batizfalvi-próba felé, ám ott sem találták a lengyel turistákat. Közben a HZS ügyeletese a rendőrség segítségét kérte a mobiltelefonok bemérésére, amely megerősítette, hogy a turisták még mindig a hegyen vannak. Ezt követően kérték Poprádról a Légi Mentőszolgálat segítségét, melynek helikoptere két hegyimentővel a fedélzetén reggel, amint lehetséges volt a repülés, átrepült a terület fölött. Később a Belügyminisztérium helikoptere is bekapcsolódott a keresésbe, amely további négy hegyimentőt vett a fedélzetére, majd a Batizfalvi-völgyből (Batizovská dolina) és a Felkai-völgyből (Velická dolina) ismét átkutatta a Gerlachfalvi-csúcs térségét. A Felkai-völgyben a telefonkészülékek felkutatására szolgáló felszerelésükkel a lengyel hegyimentők is bekapcsolódtak a keresésbe. A hegyimentők erőfeszítései ellenére az eltűnt személyeket szombat estig sem sikerült megtalálni, a mentőakciót a sötétedés miatt felfüggesztették, a keresés vasárnap folytatódik.
A mellékelt fotó bal oldalán a Gerlachfalvi-csúcs szokásos téli mászóútvonala látható, a jobb oldali fotót péntek reggel egy szemtanú készítette, aki éppen a Koncsisztára mászott. A szemtanú szerint a kinagyított fotón látható három apró kis pont valószínűleg a három eltűnt személy lehet.

Frissítve 2022. január 9, 14:30-kor

2022. január 9-én a déli órákban a hegyimentőknek sikerült megtalálniuk a péntek este óta eltűnt lengyel turistát. A hegyimentők szombaton és vasárnap minden rendelkezésre álló eszközzel – mobiltelefonos helymeghatározás, helikopteres légi keresés, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hegyimentőinek földi keresése és drón segítségével – intenzíven keresték az eltűnteket. A keresésben a TOPR lengyel hegyimentői is segítettek, akik egy mobil jelkereső készüléket használtak a terepen, mivel a mobiltelefonok még aktívak voltak.  Valószínűsíthető volt, hogy az UIMLA képesítéssel rendelkező lengyel túravezető két ügyfelével a Gerlachfalvi-csúcs megmászására készült, ezért a hegyimentők a Batizfalvi- és a Felkai-próba környékére koncentráltak. A déli órákban aztán a hegyimentők három testet találtak a Kis-Gerlachfalvi-csúcs (Kotlový štít) déli oldala alatt, sajnos életjelek nélkül. A mentési munkálatok jelenleg is folynak, a szerencsétlenül járt lengyel turisták földi maradványait Ótátrafüredre szállítják. Az UIMLA képesítéssel rendelkező túravezető nem jogosult az ügyfelek hegymászó terepen való kísérésére, a baleset okait további vizsgálatok fogják megállapítani.

Forrás: https://www.hzs.sk; https://www.hzs.sk https://tatromaniak.pl; Fotó: https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés