Hogyan előzzük meg a tragikus tátrai baleseteket? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/01/24
Hirdetés
A téli magashegyi túra komoly dolog. Jégen és havon járva egy gyakorlatlan turista számára akár egy kisebb hegycsúcs elérése is leküzdhetetlen akadállyá válhat. Ezért fontos, hogy jól felkészüljünk a túrára. Tomasz Zając tátrai túravezető, síoktató, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa – akinek internetes videói nagy népszerűségnek örvendenek – elmondja, milyen felszerelést kell magunkkal vinni egy ilyen túrára.
 

wiadomosci.onet.pl: Tomasz, bárki elindulhat télen a hegyekbe?
Tomasz Zając: Természetesen. A Lengyel-Tátra télen sincs lezárva a látogatók elől, a nemzeti park bárki számára látogatható (három, a téli időszakban természetvédelmi okokból lezárt útvonal kivételével – a szerk. megjegyzése). Tudni kell azonban, hogyan kell ezt csinálni, hogy a kirándulás, a túra élményekkel teli legyen, és ne sérüléssel vagy tragédiával végződjön.

A legfontosabb, hogy felmérjük a képességeinket?
Pontosan. Azok számára, akik még nem jártak a hegyekben, és a téli szünidőben Havasalja (Podhale) régióba érkezve szeretnének egy téli kirándulásra indulni, a legjobb megoldás egy rövid séta a Tátra egyik völgyében. Ez lehet a Fehér-völgy (Dolina Białego), a Palánkos-völgy (Dolina Strążyska), a Lyuk-völgy (Dolina ku Dziurze), vagy egy hosszabb túra a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska) vagy a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowska). Az ezekben a völgyekben vezető útvonal nagyrészt enyhe emelkedésű, így mindenki meg tud birkózni vele, a kilátás azonban ezeken az útvonalakon is gyönyörű.
 
Mit vigyünk magunkkal egy ilyen útra?
Mindenképpen fontos a megfelelő öltözet. A legjobb a hagyma ihlette réteges öltözködés, azaz több réteget viseljünk, így ha túra közben túl meleg lesz, le tudunk venni valamit. Javaslom, hogy vigyünk magunkkal plusz ruhát arra az esetre, ha hirtelen hidegebbre fordul az idő. A hegyekben gyorsan változik az időjárás. Jól jöhet, ha legalább két pár kesztyű van nálunk. Mielőtt túrázni indulunk, bizonyosodjunk meg róla, hogy nálunk van a teljesen feltöltött mobiltelefon, melyen segítséget hívhatunk, ha szükség lenne rá. Valamit enni is kell, ha kifogy az energia, és inni is kell, lehetőleg valami meleget, termoszban tárolva.
 
A cipő?
A hegyekbe semmiképpen nem indulhatunk edzőcipőben, vagy lapos talpú sportcipőben. Ez nyáron sem jó ötlet, de télen ezek a cipők valóban veszélyesek. Ilyenkor vastag talpú cipőre, bakancsra van szükség, ami megtapad a talajon és megvédi lábunkat a hidegtől.
Leginkább vibram talpú lábbeli ajánlott, de ha a téli csizmánknak megfelelő gumitalpa van, az is elegendő lehet. Ez sík felületen vagy sekély, puha havon jól működik, ha azonban jeges szakaszokon vezet a túra útvonala – ami a völgyekben is előfordulhat – akkor a csúszásgátló is jól fog jönni.
 
Ezek a cipőre felvehető, speciális tüskékkel ellátott gumitalpak?
Igen, de tudni kell, hogy léteznek csúszásgátlók (hómacskák – a szerk.) és hágóvasak. Egyes modellek rövid, mások hosszabb karmokkal rendelkeznek. A feltételek és a lejtő meredeksége határozza meg, hogy melyiket kell használni. Érdemes különbséget tenni köztük, mert ahogy a csúszásgátló nem megfelelő pl. a Giewonton, ahol egyszerűen nem elég erősek, úgy a hágóvasak a gyaloglás során inkább megnehezítik, mint megkönnyítik az életünket.
 
Zakopanéban csúszásgátlók és hágóvasak is bérelhetők...
Igen, de főszezonban mire megérkezünk a kölcsönzőbe, már nem biztos, hogy lesz még ilyen felszerelés. Ezért azt javaslom, hogy vásároljunk magunknak saját csúszásgátlót, nem nagy költség, és még a városban is hasznos lehet, pl. a nem hómentesített járdán való járáshoz. Egy másik beruházás, melyet mindenképpen javaslok, mielőtt elindulunk kirándulni, az egy világító eszköz, lehetőleg egy fejlámpa.
 
A telefonbon lévő lámpa nem elég? Ez szinte mindenkinek van.
Télen korán sötétedik. Előfordulhat, hogy a magashegyi túra hosszabb lesz a tervezettnél, és sötétedés után kell lemennünk. Persze a telefonnal is megvilágíthatjuk az utat, de ennek hidegben gyorsan lemerül az akkumulátora. Ráadásul, ha a telefont a csupasz kezünkben tartjuk, az is gyorsan lehűl, ha pedig kesztyűs kézben tartjuk, könnyebben kicsúszhat a kezünkből, ezáltal elveszíthetjük. Ezért a legjobb a fejlámpa.
 
Eddig a völgyekben történő túrához szükséges felszerelésről beszéltünk, de mit vigyünk magunkkal, ha valahová magasabbra szeretnénk feljutni?
Amire itt mindenekelőtt szükségünk van az megfelelő útiterv terv és képzelőerő. A magasabb hegyekbe vezető téli kirándulást jól meg kell tervezni és át kell gondolni, hiszen téli körülmények között sokak számára egy nyáron könnyű útvonal is túl megerőltető lehet. Vegyük például az Őzike-sziklát (Sarnia Skała) a Palánkos-völgy és a Fehér-völgy között, amely nyáron viszonylag könnyen megközelíthető, télen viszont gyakran jég borítja az ösvényt. Tudni kell, hogyan kell használni a csúszásgátlót, hogy baleset nélkül átkelhessünk ezeken a szakaszokon. Érdemes megemlíteni azt is, hogy mielőtt a hegyekbe indulunk, előzetesen tájékozódjunk az adott nap időjárási viszonyairól és az aktuális lavinaveszélyről.
 
Jelenleg (a cikk írásának időpontjában – a szerk.) elsőfokú lavinaveszély van a Tátrában.
Ennek ellenére azt javaslom, hogy mindenki, aki a tátrai völgyek magasabban fekvő részeire indul, legyen felszerelve lavinamentő felszereléssel, azaz lavinaszondával, detektorral és lapáttal. Ha a hó maga alá temet minket, és rendelkezünk ilyen felszereléssel, az növeli a túlélési esélyeinket. Természetesen nem árt előre megtanulni, hogyan kell használni ezeket a felszereléseket, ezt a Lengyel-Tátrában a téli szünetben a Kalata-réten (Połana Kalatówki) minden hétvégén el lehet sajátítani. A Tátrai Nemzeti Park a PZU biztosítótársasággal közösen lavinaközpontot működtet itt, ahol szakemberek magyarázzák el, hogyan kell viselkedni lavina esetén. Itt amellett, hogy gyakorlási lehetőség is van, a központ a képzés idejére ingyenesen biztosítja a felszerelést, melyet egy magashegyi túrára ki is lehet kölcsönözni, ennek díja kb. 30 PLN naponta.
 
Érdemes mástól tanácsot kérni?
Igen, de nem feltétlenül az interneten. Azt tapasztaljuk, hogy mostanában a hegyek szerelmeseinek különböző internetes fórumain rengeteg olyan kérdés merül fel, mint hogy „hova menjek”, „mit vigyek”, „meg tudom-e oldani”. Az első két kérdés jó, bár nem feltétlenül online kell feltennie ezeket, hiszen soha nem tudhatjuk, ki az, aki válaszol nekünk, és lehet, hogy egy hozzánk hasonló laikus. Ezért javaslom, hogy ilyen kérdésekkel forduljon a Tátrai Nemzeti Park információs központjához. Az ott dolgozók tátrai túravezetők, akik biztosan megfelelő tanácsokat tudnak majd adni. Ami a „meg tudom-e oldani” kérdést illeti, az embereknek tényleg maguknak kell tudniuk, hogy milyen állapotban vannak, és mit engedhetnek meg maguknak.
 
Valami fontos tanács zárásként?
Arra biztatnám a kirándulókat, hogy valóban figyeljenek a nemzeti park felhívásaira, kéréseire vagy a turistaúton elhelyezett figyelmeztetésekre. Ha a TPN azt írja, hogy ne menjünk ki a Halastó (Morskie Oko) jegére, mert az olyan vékony, hogy beszakadhat alattunk, azt az emberek életéért való aggódás miatt tesszük, nem pedig azért, mert el akarjuk rontani valakinek a szórakozását.
Forrás és fotó: https://wiadomosci.onet.pl

Hirdetés
Hirdetés