Kicsúszott a Tengerszem-csúcsra vezető úton, a jégcsákány mentette meg Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/12/22
Hirdetés
Az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált a tátrai turisták körében annak taglalása, hogy szükséges-e jégcsákányt és hágóvasat magunkkal vinni egy magashegyi túrára. Ami azonban sokak számára teljesen egyértelműnek tűnik, az nem mindenki számára nyilvánvaló. A portaltatrzanski.pl weboldal szerkesztői egy részükre elküldött videóval mutatják be, hogy miért van erre szükség.
A filmben láthatjuk, ahogy egy turista kicsúszik és elkezd zuhanni a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető vályúban, amely a legkönnyebb téli útvonal Lengyelország legmagasabb csúcsára. A turista beszámolója jól mutatja, hogy milyen kevés kell ahhoz, hogy baleset történjen. Kiderült, hogy az áldozat egy pillanatra hátranézett, gyorsan elvesztette az egyensúlyát, és mire felfogta volna, mi történt, már túl is volt mindenen. Ebben az esetben szerencsére csak egy hatalmas stressz volt a következmény, mivel a turista rendelkezett megfelelő felszereléssel és ismerte annak használatát is.

Ne feledjük, hogy aki a Tátra magasabban fekvő részeire indul, mindig vigyen magával hágóvasat és jégcsákányt. Emellett ismerni kell a felszerelések használatát – jó megoldás, ha ehhez szakember segítségét veszi igénybe, pl. egy téli tanfolyamon vagy egy túratáborban.
De miért van szükség mindkettőre? – teszik fel sokan a kérdést. A hágóvasnak köszönhetően nem csúszunk el, jó a tapadásunk. Eséskor azonban ezek nem segítenek, és nagy sebességnél a kemény hóban megakadva több kárt okozhatnak (bukfencezés, lábsérülések, akár törés is). A jégcsákány tölti be a fékező szerepet, amely nélkül esélyünk sincs arra, hogy egyedül megállítsuk a zuhanást.
 
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés