Kicsúszás a Kasprowyn, ittasan agresszív turista, elszabadult lovasszán Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/12/29
Hirdetés
2021. december 27-én, hétfőn a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) segítségére volt szüksége egy nőnek a Lengyel-Tátrában, aki a Gáspár-csúcson (Kasprowy Wierch) szenvedett balesetet.
 A szerencsétlenül járt turista megcsúszott a csúcs (a meteorológiai obszervatórium épülete melletti harang) közelében, majd több száz métert csúszott a havon a Gąsienica-katlan (Kotla Gąsienicowa) aljára. A hosszú csúszás következtében teljes testfelületén általános zúzódásokat szenvedett és elvesztette az eszméletét. A csúcsról a helyszínre érkező hegyimentők ellátták, majd helikopterrel kórházba szállították a sérült turistát.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Ugyancsak hétfőn egy sérült, ugyanakkor erősen ittas és agresszív turista mentéséhez a Hegyi Menőszolgálatnak (HZS) a rendőrség segítségére volt szüksége a Magas-Tátrában. A Hosszú-vízesés (Dlhý vodopád) feletti területen arra járó túrázók egy sérült férfit találtak, aki nem tudott önállóan mozogni. A láthatóan alkoholos befolyásoltság alatt álló férfinak a turistaúton történt esés következtében megsérült a bordája és a lába. A szemtanúk a hegyimentők érkezéséig elsősegélyt nyújtottak számára, majd a helyszínre érkező hegyimentők megvizsgálták, ellátták és rögzítették a lábát. Ezt követően motoros szán segítségével Ótátrafüredre (Starý Smokovec) szállították. Mivel a 36 éves turista már a szállítás közben és után is agresszíven viselkedett a hegyimentőkkel, ezért a mentésben részt vevők értesítették a rendőrséget. A rendőrség segítségével aztán a megfelelő intézkedések elvégzése után a sérültet végül átadták az országos mentőszolgálat személyzetének.
 
Még mindig hétfőn potenciálisan nagyon veszélyes helyzet alakult ki a Lengyel-Tátrában, a Halastóhoz (Morskie Oko) felé vezető úton, ahol egy lovasszán elé befogott lovak megszöktek a hajtójuktól, és a tóhoz vezető turistaúton száguldoztak. Hétfőn dél körül a Hajfű-tisztásra (Włosienica) történő érkezést követően a lovak megszöktek a hajtótól, és futásnak eredtek. Hosszú időn át rohantak az úton az éppen arra járó turisták között, akik kiabálva próbálták figyelmeztetni egymást a közelgő veszélyre. Nem tudni, hogy a lovak miért, mire reagáltak így. A mellékelt videón látható, ahogy a turisták sietve félreállnak a megvadult állatok elől, akik végül az egyik kanyarban a hótorlaszban álltak meg. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) közleménye szerint mind az állatok, mind a turistaúton tartózkodó turisták sértetlenek maradtak. Az ügyet a nemzeti park fogja kivizsgálni, melyben a „Viva!” állatvédő alapítvány is szeretne részt venni.
Forrás és videó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés