Titokzatos eltűnések a Tátrában – II. rész Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/11/26
Hirdetés
Elrabolta őket egy ufó
1981. Justyna és Piotr 20 éves diákok voltak. Márciusban indultak a hegyekbe, talán a téli vizsgák utáni stresszoldásra. Aztán eltűntek valahol a Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska) közelében. Amikor a keresés nem hozott eredményt, a látóktól segítséget kérnek. Közülük ketten is egyetértenek abban, hogy a diákokat elrabolta egy ufó. A látszattal ellentétben ebben nincs semmi rendkívüli – a hidegháború idején szórványosan érkeztek jelentések a Tátra egyes részeiből idegenek látogatásairól.
Más elméletek azt állítják a fiatalok eltűnéséről, hogy ellenzéki tevékenységük miatt orvvadászok, csempészek vagy a titkosszolgálatok áldozatává váltak. Justyna és Piotr soha nem került elő.

Állítólag Krakkóban volt a barátaival… Egy hegyi patakban találták meg
2010. Ula Olszowska 24 éves, lelkes túrázó, aki imádta a hegyeket. A Gazeta Krakowska fotóriportereként mindenhová vitte magával a fényképezőgépét. Július 28-án ment el otthonról azzal, hogy a krakkói Főtéren találkozik a barátaival. A lánynak aznap délután kellett volna hazatérnie, de akkor már nem vette fel a telefont. Ula apja bejelentette lánya eltűnését. A lány testét a TOPR hegyimentői csak szeptember 15-én találták meg a Roztoka patakban, a Siklawa vízesés közelében. Néhány nappal korábban a turisták találtak egy hátizsákot, benne Ula személyes dokumentumaival.
A holttestnek szokatlan sérülései voltak, amelyek azt jelezhették, hogy a holttestet a földön vonszolták. A boncolás kizárta a magasból történő zuhanást. Ula hátizsákjában olyan tárgyakat találtak, amelyek nem tartoztak hozzá: kék kalapot és túrabotot. A rendőrség kapott egy névtelen telefonhívást, amelyben a potenciális tanú arról tanúskodik, hogy a lány eltűnésének napján a vízesés közelében látott egy férfit Ula-hoz hasonló nő társaságában, és sikolyokat is hallott. Öngyilkosság, szerencsétlen zuhanás vagy gyilkosság? Ula halálának rejtélyét máig nem sikerült megoldani.
 
Múlt év őszén tűnt el
2020. Joanna Felczak (40) szeptember 19-én érkezett Zakopanéba, és egy nappal később a panzióból elindult a hegyekbe. Dél körül rögzítette a Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec) kamerája, ez a nő utolsó biztos nyoma. Joanna 176 cm magas, vékony testalkatú, rövid szőke hajú. Az eltűnése napján sötét nadrágot, sötétkék pólót, kék pulóvert és tornacipőt viselt. A keresés hosszú heteken át folyt, 18 hegyimentő és három kutya vett részt a keresőexpedícióban, akik a Podhale, Knurów és Myślenice kutató- és mentőcsoportokkal együtt fésülték át a környéket, munkájukat katonai helikopterek segítették, mindhiába. 2021. júniusában a Tátra Nemzeti Park (TPN) parkőrei egy cipőt és emberi csontokat találtak a Déli-Gránát-csúcs (Zadni Gránát) körzetében. Hamarosan újabb testtöredékek, ruhadarabok kerültek elő, majd találtak egy hátizsákot. Július 22-én egy kutatócsapat mentőhelikopterrel repült a helyszínre hogy megkeressék az eltűnt nő holttestét és személyes tárgyait. A kutatók az emberi maradványok mellett megtalálták az eltűnt telefonját és egy pénztárcát az eltűnt nőhöz tartozó dokumentumokkal.
 
Biztonságos túra
A hegyekben történő eltűnések leggyakrabban ősszel és télen történnek, amikor lehull a hó. Az ösvények ilyenkor kevésbé járhatóak, gyakran jegesek, és gyorsabban sötétedik. Néha elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, egy rossz nyomvonal, a nem megfelelő felszerelés és a felkészületlenség ahhoz, hogy tragédiát okozzon. A téli hegyi kirándulás nagyszerű élmény lehet, ha tisztában vagyunk képességeinkkel, és gondosan választjuk meg az útvonalat – némelyikük akár tapasztalt hegymászók számára is nehéznek és veszélyesnek bizonyulhat. Érdemes magunkkal vinni egy útitársat is, aki szükség esetén segíteni tud nekünk (vagy elkergeti a fenyegető Dziwożonát).

Hirdetés
Hirdetés