„Tiszta hegyek 2021” szemétgyűjtési akció a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/10/06
Hirdetés
Összesen több mint 850 kilogramm hulladékot gyűjtöttek össze azok az önkéntesek, akik idén részt vettek a hagyományos „Tiszta Hegyek” (Čisté hory) szemétszedési akcióban. A hulladékgyűjtő zsákokba hagyományosan főként élelmiszer csomagolóanyagok, konzervdobozok, papírszalvéták, cigarettacsikkek, műanyag- és üvegpalackok kerültek, ezen kívül különböző ruhadarabok, egy női cipő, egy bevásárlókosár, gumiabroncsok, seprűk, fémhulladék, fémlemezek és építési hulladékok, sőt, maszkok és légzőkészülékek is előkerültek.
Bár az eseményt mindig szeptember utolsó szombatján rendezik meg, ezúttal egy héttagú nyitrai hegymászó csoport „előre dolgozott”, és 180 kg. szemetet hoztak le a Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso) fölött található Sírkertből (Cmiter). A kábelek, kátránylemezek, fém tetőelemek mellett lapátot és sílécet is találtak, de palackok és konzervdobozok is a szemeteszsákokba kerültek. Az összeredményhez további 30 kg-ot tett hozzá szeptember közepén 24 zári (Ždiar) iskolás, akik a Monk-völgy (Monkova dolina) – Strednica (Strednica) útvonalon szedték össze a szemetet a turisták után.

A Tiszta hegyek napján összesen 785-en vettek részt az akcióban, akik összesen 648 kilogramm hulladékot gyűjtöttek össze. A magánszemélyek mellett iskolák és civil szervezetek is részt vettek az eseményen, szeptember 25-én pedig nyolc európai országból közel negyven fiatalból álló csoport segített a Tátra megtisztításában. A csoport a nagyszombati (Trnava) székhelyű „Fiatalok az Egyenlőségért” (Youth for Equality) civil szervezet égisze alatt fedezte fel Szlovákiát, amely többek között ökológiai tevékenységekre összpontosít.
„A jelenlegi járványügyi korlátozások miatt nem reméltük, hogy ekkora érdeklődés lesz a rendezvény iránt. Bár a résztvevők száma meghaladta várakozásainkat, annak már kevésbé örülünk, hogy több mint négy évtized után is van mit összegyűjteni. A problémát ma már nem is annyira a magashegyi túraútvonalak jelentik, hanem mindenekelőtt a tátrai települések közelében található erdők, utak, parkok és ezek növényzete. Ezért a közelmúlt tapasztalatai alapján fontolgatjuk, hogy egyes tevékenységeinket áthelyezzük ezekre a helyszínekre” – mondta Igor Stavný, a „Tiszta hegyek” szemétszedési akció koordinátora, amelyet a TANAP Állami Erdők a TANAP Igazgatósággal és a Pieninek Nemzeti Igazgatósággal közösen szervez. A rendezvényre idén immár 43. alkalommal került sor, amely ezúttal az Erdészeti Napok része volt, amely a korábbi évektől eltérően nem a városi terekre, hanem a természetbe invitálja a közönséget.
A rendezvényen bárki részt vehet, csak át kell vennie egy hulladékgyűjtő zsákot az Árva (Orava) és Vörös kolostor (Červený Kláštor) között található tizenegy gyűjtőpont bármelyikén. Az önkénteseknek a legtöbb, csaknem 200 kg hulladékot Tátralomnicon és környékén sikerült összegyűjteni. A rendetlen látogatók által hátrahagyott szokásos hulladékon kívül pl. seprűket, női cipőket, gumiabroncsokat és fémhulladékot is találtak. Ugyancsak 200 kg hulladékot gyűjtöttek össze a Pieninekben; a Vörös kolostornál lévő gyűjtőponton nemcsak élelmiszer csomagolóanyagokkal, szalvétákkal és palackokkal teli zsákok, hanem különböző fémlemezek és gumiabroncsok is előkerültek, melyeket nyilvánvalóan a Dunajec és mellékfolyói sodortak le magukkal. A legkevesebb szemetet, mindössze négy kg-ot a Habovka védelmi körzetben gyűjtött össze félszáz önkéntes. További harminc kg-ot a zverovkai gyűjtőpontra érkező 250 résztvevő adott hozzá. Különös „fogást” könyvelhettek el a szviti (Svit) iskolások, akik a Csorbai-tó (Štrbské pleso) és a Gödör-tó (Jamské pleso) közötti túraútvonal környékét tisztították meg, közben a szokásos hulladékok mellett az egyik szupermarketlánc bevásárlókosarára is rábukkantak.
„Bár a „Tiszta hegyek” hagyományosan szeptember utolsó szombatjára van meghirdetve, nagyobb csoportokhoz tudunk alkalmazkodni, és más időpontban is megállapodhatunk velük. Különösen az iskolák szeretnek élni ezzel a lehetőséggel, így valószínű, hogy néhány kilogramm hulladék még bekerül a statisztikába” – tette hozzá az esemény koordinátora, aki hagyományosan emlékmatricával lepte meg a résztvevőket.
A „Tiszta hegyek” szemétgyűjtési akció fennállása eddigi több mint négy évtizede során mintegy 65 tonna hulladéktól mentesítették a Tátrai és a Pieninek Nemzeti Parkok természeti környezetét. A rekordév 1980 volt, amikor a „Tiszta hegyek” résztvevői 7655 kilogramm szemetet vittek ki a völgyekből, ebből kb. 3700 kg. a Kő-pataki-tó (Skalnaté Pleso) környékéről származott. Eddig mintegy 47 ezer önkéntes – az elmúlt években általában főleg iskolások – vett részt az eseményen, de nem számít kivételes esetnek különböző cégek részvétele sem, amelyek pl. csapatépítő tréninget szerveznek a Tátrában a dolgozóik számára.
Forrás és fotó: https://www.lesytanap.sk 

Hirdetés
Hirdetés