Mit tegyünk, ha közeledik egy mentőhelikopter? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/10/18
Hirdetés
A lengyel Légi Mentőszolgálat (Lotnicze Pogotowie Ratunkowe) által közzétett videókon vagy fotókon a földi mentőszolgálat tagjai láthatók, amint a helyszínre érkező mentőhelikoptert irányítják. Általában kétféle pozícióban állnak:
- mindkét karját enyhén felfelé nyújtva, „Y” alakot (Yes) formázva alkotva – ez azt jelenti: „itt landolhatsz”.
vagy
- egyik karját felemelve, a másikat leeresztve, a törzstől kissé távolabbra döntve, az „N” betűt (No) szimbolizálva. Ez azt jelenti, hogy „ne szállj le”.
Ezek olyan alapvető jelzések, amelyeket minden légimentéssel foglalkozó szolgálat ismer. Ezeket a jeleket annak is érdemes ismerni, ha például magashegyi kirándulásra készül, ezek ugyanis a segélykérés részei. Ha azt látjuk, hogy egy helikopter köröz a fejünk fölött, mi magunk is használhatja a megfelelő jelzést.
„Y” (Yes/Igen) alakú sziluett – mindkét kar felfelé mutat – Igen, segítségre van szükségem.
„N” (No/Nem) alakú sziluett – egyik kar leengedve, a másik felemelve – Nem, nincs szükségem segítségre.

Ez felgyorsítja a mentési műveletet, és lehetővé teszi a helikopterrel érkező hegyimentők számára, hogy gyorsabban elérjék a sérült személyt. Ezért ne feledjük, hogy ne integessünk a helikopternek azért, hogy üdvözöljük azt… Ez félrevezetheti a sérültet kereső legénységet.
A hegyimentőkkel kapcsolatban az emberekben az átlagosnál is nagyobb tolerancia tapasztalható. Ennek oka, hogy a hegyekben korlátozott a sík terephez, valamint a kellően nagy és szabad manőverezésre alkalmas területhez való hozzáférés lehetősége.
Azt is fontos megjegyezni, hogy a leszállás helyéről a végső döntést mindig a helikopter pilótája hozza meg!!!
Forrás és fotók: https://www.facebook.com

Hirdetés
Hirdetés