Eltévedt magyar turisták a Furkota-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/10/27
Hirdetés
2021. október 23-án kora este négy magyar női turista kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, akik a Lorenz-hágóból (Bystré sedlo) a Furkota-völgybe (Furkotská dloina) ereszkedve eltévedtek és nem tudtak önállóan továbbhaladni. A hegyimentők GPS segítségével meg is találták őket, majd a földi úton indultak a segítségükre. Időközben a túrázóknak sikerült újra megtalálniuk a jelzett túraútvonalat, és megkezdték az ereszkedést, a mentőkkel pedig az Alsó-Wahlenberg-tónál (Nižné Wahlenbergove pleso) találkoztak. A hegyimentők ellátták őket forró itallal és energiaszeletekkel, majd a Szoliszkó menedékházhoz (Chata pod Soliskom) vezető felvonó felső állomásáig kísérték, és azzal Csorbatóra szállították őket, ahol a mentési művelet befejeződött.

2021. október 24-én az éjszakai órákban két cseh hegymászó – egy férfi és egy nő – kérte a hegyimentők segítségét, miután a Déchy-csúcs (Dračí štít) déli falának megmászása közben megsérült a nő alsó végtagja. Sikerült ugyan feljutniuk a csúcsra, ahonnan a sötétben azonban nem tudtak továbbmenni. A hegymászóknak megvolt hozzá a szükséges felszerelésük, hogy túléljék az éjszakát a terepen, így a kockázatok mérlegelése és a HZS hegyimentőivel történő egyeztetés után a csúcson töltötték az éjszakát.  A reggeli órákban a hegymentők a Légi Mentőszolgálat helikopterével repültek az Omladék-völgybe (Zlomisková dolina), majd egymás után mindkét hegymászót evakuálták a terepről előbb a Poprádi-tóhoz (Popradské pleso), majd Ótátrafüredre (Starý Smokovec), ahonnan a nőt további kezelésre kórházba szállították, a férfi pedig a szükséges dokumentáció kitöltése után önállóan folytatta útját.
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk
 
Ugyancsak 2021. október 24-én érkezett a bejelentés a HZS ügyeletére egy férfi megcsúszásáról és zuhanásáról a Téry-horhosból (Baranie sedlo) a Nagy-Papirusz-völgy (Veľká Zmrzla dolina) irányába. Egyik barátja kért segítséget, aki a sérült férfival együtt túrázott, és azt mondta, hogy nem látja vagy hallja, hogy a férfi reagált volna a hívására. A helikopter egy mentőorvost és egy hegyimentőt tett ki az 57 éves szlovák turistához, aki egy vályúban valószínűleg megcsúszott a jeges, havas, kitett terepen. A férfi az esés következtében számos testi és fejsérülést szenvedett, kritikus állapotban volt. A sürgősségi ellátást követően a sérültet az orvossal együtt csörlő segítségével közvetlenül az Ótátrafüredi (Starý Smokovec) helikopter leszállóhelyre szállították, ahol állapotának stabilizálása, a légutak biztosítása és a mesterséges lélegeztetésre való csatlakozás után átadták a mentőszolgálat személyzetének, majd mentőautóval a poprádi kórházba szállították.
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés