Tragikus fejlemények a holtan talált német turista halálának körülményeiről Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/09/03
Hirdetés
A Tatromaniacy lengyel weboldal szerkesztője ma délután osztotta meg gondolatait a Magas-Tátrában szerda este eltűnt, majd tegnap reggel holtan talált német turista halálának körülményeivel kapcsolatban.
„Olvasom ezt az információt, és nem tudom elhinni, hogy a XXI. században ilyen megtörténhet? A mai technológiával nem tudják pontosan bemérni a segítséget kérő telefonját? Értem, hogy a hibahatár akár egy km is lehet, de a német turista hívójelét Újszandec (Stary Sącz) közelében mérték be, ami légvonalban majdnem 60 km.”
Szerda este egy 28 éves német nő, aki a Magas-Tátrában túrázott, felhívta a 112-es segélyhívó számot. Sajnos a hívás minősége nagyon rossz volt, és a hívást fogadó diszpécser nem értette a nő pontos tartózkodási helyét. Másnap reggel egy lengyel turista a Tátra szlovák részén egy halott turistát talált. Egy kutya volt mellette.
A német nő szerda este hívta fel a lengyel segélyvonalat – írja az RMF FM. A nő megpróbálta elmondani, hogy a hegyekben van, és gond van a lábával, ami miatt nem tud lejönni a hegyről. Mivel a hívás minősége nagyon rossz volt, a diszpécser úgy értette, hogy a nő egy erdőben van, és valahol a közelben van egy kunyhó.

A telefonját az Újszandec (Stary Sącz) melletti Golkowice Górne területére mérték be. Amikor a tűzoltók, a rendőrök és a GOPR hegyimentői a helyszínre érkeztek, nem találtak senkit, aki segítségre szorult volna. A következő kísérlet a telefon bemérésére a Białka Tatrzańska melletti Jankulakowski Wierch területét jelezte. A hegyimentők hajnali 3-kor keresőkutyával indultak útnak, ám ahogy Witold Cikowski, a TOPR ügyeletvezetője elmondta, ott sem találtak senkit.
A rendőrség egy másik információja szerint a keresett nő a szlovákiai menedékházak egyikében, a Zamkovszky menedékházban szállhatott meg. „A diszpécserünk felhívta a menedékházat, és kiderítette, hogy a keresett személy valóban a Zamkovszky menedékházban töltötte az előző éjszakát, és a hágókon át akart menni a Hosszú-tavi menedékházba, majd tovább a Sziléziai házba” – mondta Cikowski. „A nő egyedül egy kutya társaságában túrázott. A Zamkovszky menedékház alkalmazottai azt tanácsolták neki, hogy a nehéz, télies körülmények miatt ne menjen a Tátra magasabban fekvő részeire” – mondta a TOPR ügyeletes hegyimentője.
Csütörtökön egy lengyel turista, aki a Tátra szlovák oldalán túrázott, telefonon értesítette a zakopanei hegyimentőket, hogy egy fiatal nő holttestére bukkant, mellette egy kutyával. „A holttest a Kis-Viszoka északi oldalán, a Rovátka és a Lengyel-nyereg között feküdt. Továbbítottuk a hírt a szlovák félnek” – számolt be Witold Cikowski. A szlovák hegyimentők megerősítették a hírt, és a nő holttestét előbb a Litvor-tóhoz, onnan a Poduplaszki-völgy erdészházához, majd Zárba szállították. A kutyáját a szlovák rendőrök vették gondjaikba.
Megerősítést nyert, hogy ugyanarról a személyről van szó, aki előző nap hívta a lengyel segélyhívó számot. Cikowski elismerte, hogy nem tudnak rá magyarázatot, hogy a nő telefonját hogyan sikerült két különböző helyen bemérni, távol attól a helytől, ahol éppen tartózkodott.
Forrás: RMFFM; Fotó: HZS

Hirdetés
Hirdetés