Fürödtek a Csorbai-tóban...; Megmászta a Giewont keresztjét...; Macskát találtak a Vörös-hegyeken... Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/09/08
Hirdetés
Augusztus második felében megjelent egy fotó az interneten, amelyen turisták fürdenek a Csorbai-tóban (Štrbské pleso). A fotó készítője jelezte, hogy a fotón látható emberek lengyelek. Az esetről tájékoztatták a Tátrai Nemzeti Parkot (TANAP), a tátrai tavakban történő fürdőzési tilalmat megszegő lengyel turistákat súlyos pénzbírság fenyegeti, a szlovák turistatársadalom azonban megosztott az ügyben. Egyesek rámutatnak arra, hogy a Csorbai-tó az ötödik, legmagasabb szintű védettséget élvező természetvédelmi terület, ahol az ilyen viselkedés elítélendő, mások viszont rámutatnak a hatóságok következetlenségére, akik egyrészt tiltják a fürdőzést a tavakban, másrészt engedélyezik a csónakázást vagy a téli sportversenyeket a tó befagyott jegén.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Augusztus 20-án példátlan eset történt a Lengyel-Tátra egyik emblematikus csúcsán. Egy férfi mindenféle biztosítás nélkül felmászott a Giewont csúcsán álló keresztre, hogy szelfit készítsen…
Ha a férfi vakmerő mutatvány közben lezuhan, szinte biztosan a helyszínen életét vesztette volna, és ami még rosszabb, másokra is nagy veszélyt jelenthetett volna. Az esetről értesítették a rendőrséget, akik keresik a férfit, ezért a cselekményért 500 złoty pénzbírsággal kell számolnia. Az esetről készült videó gyorsan elterjedt az interneten, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) azonban mindent megtett, hogy eltávolítsa a világhálóról, mert joggal tartanak attól, hogy a férfi követőkre talál a turisták körében.  
 
Augusztus 28-án a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) közösségi média profilján tette közzé az alábbi közleményt: „Átvettünk egy eltévedt macskát a Gáspár-csúcson (Kasprowy Wierch). A tulajdonost arra kérjük, hogy lépjen kapcsolatba a parkőrséggel.” Grzegorz Lorek, a TPN parkőrségének helyettes vezetője szerint az állatot arra túrázó turisták találták a Vörös-hegyeken (Czerwone Wierchy), és magukkal vitték a Gáspár-csúcsra. Ott átadták az állatot a felvonó alkalmazottainak, akik értesítették a parkőrséget, majd a parkőrök vitték le Kuźnicébe. A jó általános állapotban lévő, de a magashegyi túrától fáradt macskát a parkőrök vették gondjaikba, az állat az étkezés után azonnal elaludt.
Röviddel az eset napvilágra kerülését követően megtalálták a macska gazdáit. A tulajdonos és a parkőrök közötti beszélgetés szerint a cicát egy Kościeliskoban lévő szálláshelyről vitték magukkal a Vörös-hegyekre az ott nyaraló vendégek, miközben a tulajdonosok már aggódtak miatta. „Sajnos nem ez az első ilyen eset, ami kezd problémává válni. A turisták a szállásról, ahol megszálltak, magukhoz veszik a háziállatokat, és felviszik őket a hegyekbe. Természetesen nem a saját háziállataikról van szó, ráadásul később ott hagyják őket” – mondta TPN parkőrség helyettes vezetője.
Forrás és fotó: https://24tp.pl; https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés