Magashegyi oktató tragikus balesete és emberi maradványok a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/08/16
Hirdetés
2021. augusztus 15-én a Szlovák Magashegyi- és Turista Egyesület (
Slovenský vysokohorský a turistický spolok) egyik magashegyi oktatójához kérték a hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, aki öt másik személlyel a Márta-csúcsról (Zlobivá) a Poprádi-tó (Popradské pleso) felé ereszkedett, amikor egyelőre ismeretlen okokból lezuhanó szikla csapódott a felsőtestének. A szikla becsapódását követően néhány métert zuhant, majd életjelek nélkül feküdt a földön. A csoport azonnal megkezdte az újraélesztést, a bejelentést követően pedig a légimentők helikoptere pedig egy hegyimentővel a fedélzetén indult a helyszínre. Érkezésüket követően együtt folytatták a kardiopulmonális újraélesztést, de a szakemberek minden igyekezete ellenére az oktatót nem sikerült újraélesztenie. A holttestet Ótátrafüredre szállították, ahol átadták az illetékes hatóság képviselőinek.
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

Ugyancsak augusztus 15-én éppen arra járó hegymászók tájékoztatták a Hegyi Mentőszolgálatot, 
hogy a Lomnici-csúcs csoportjához tartozó Felső-Zöldtavi-csorba (Ovčiarská lávka, 2450 m) közelében emberi maradványokat találtak, szavaik szerint a holttest valószínűleg már régóta a ott feküdt. A hegyimentők a Belügyminisztérium helikopterével repültek a helyszínre, ahol két hegyimentő ereszkedett le a helyszínre. A földi maradványokat helikopterrel Ótátrafüredre szállították, ahol átadták az illetékes hatóság képviselőinek. A maradványok kilétét a rendőrség vizsgálja, érdekes azonban, hogy az elmúlt napokban vagy hetekben nem jelentettek eltűnt személyt. Bár ezen a héten ez volt a második ilyen bejelentés, a helyszíni kutatás az első esetben nem erősítette meg a bejelentést.

Frissítés augusztus 17-én:
Mint kiderült, egy fiatal, mindössze 27 éves lengyel nő holttestét találták meg a csorba közelében, és minden jel arra utal, hogy lezuhant nagy magasságból, miközben egyedül mászott.
A holttest már a bomlás fázisában volt, ami arra utal, hogy a baleset valamikor régebben történt. Ezen a ponton fel kell tenni a kérdést: miért nem jelentette senki az eltűnt nőt? Reméljük, hogy erre a kérdésre is megkapjuk a választ.

Hirdetés
Hirdetés