Két nap alatt két holttestet találtak a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/07/26
Hirdetés
2021. július 25-én, vasárnap egy férfi holttestére bukkantak a Sas út (Orla Perć) közelében, a tragikus baleset valószínűleg egy nappal korábban, szombaton történhetett. A holttestet a Nowicki-hágó (Przełęcz Nowickiego) közelében, az Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat) és a Kereszt-nyereg (Krzyżne) közötti szakaszon találták meg, nem sokkal a gerinc alatt helyezkedett el a Pańszczyca-völgy felőli oldalon. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői a Sas úton túrázó turistáktól kaptak értesítést egy, a hágó alatt hagyott hátizsákról. Ezt követően helikopterrel vizsgálták át a területet, ennek fedélzetéről fedezték fel a holttestet. Az elhunyt minden valószínűség szerint egy 20 éves lengyel férfi.

Két nappal később sokkoló részletek derültek ki a balesettel kapcsolatban. Miután a az arra túrázók tájékoztatták a hegyimentőket a megtalált hátizsákról, a hegyimentők – akik a helikopterrel éppen egy másik balesethez repültek – úgy döntöttek, hogy átvizsgálják a területet, és ellenőrzik a bejelentést. A holttestet a Pańszczyca -völgy környékén találták meg. Mint később kiderült, egy 23 éves férfi volt az áldozat, akinél megtalálták a személyi igazolványát. A fiatalember a bátyjával túrázott, aki szemtanúja volt a balesetnek. „Az idősebb testvér annyira megdöbbent és olyan sokkot kapott, hogy képtelen volt felhívni a hegyimentőket. Amikor meglátott egy közeledő helikoptert, azt gondolta, hogy a TOPR szakemberei megmentik a testvérét” – mondta Roman Wieczorek, a zakopanei rendőrség szóvivője. „A turisták által megtalált hátizsák nem a baleset áldozatáé volt, ez a hátizsák már egy éve ezen a helyen van” – mondta Roman Wieczorek.


2021. július 25-én este egy lengyel turista arról tájékoztatta a Hegyi mentőszolgálat (HZS) hegyimentőit, hogy egy elhagyott sátrat talált a Fekete-Jávor-völgy (Čierna dolina javorová) felső végén. A vizsgálat során kiderült, hogy a sátor egy 24 éves lengyel turistáé lehet, akit 2021. július 19, hétfő óta eltűntként kerestek a lengyel hegyimentők. Ezen információk alapján a HZS hegyimentőinek egy csoportja és a lavina-megelőző központ tagjai július 26-án reggel drónnal érkeztek a helyszínre. A drónnak dél körül a levegőből sikerült azonosítani a holttestet a Fekete-tavi-őrtorony (Nižná Barania Strážnica) északi fala alatt. A valószínűleg az eltűnt lengyel turista holttestét Belügyminisztérium helikoptere Zárba (Ždiar) szállította, és a baleset helyszínének dokumentálása után átadta a szlovák rendőrség tagjainak. A baleset oka, valamint a férfi személyazonosságának megállapítása további vizsgálat tárgyát képezi.
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés