Gyerekkel a hegyekbe? „Igen, de erőnlétünknek megfelelő túrát válasszunk” Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/07/26
Hirdetés
A lengyel hegyekben is egyre gyakrabban találkozunk babahordozóban szállított kisgyermekekkel és az ösvényeken panaszkodó tinédzserekkel. Ennek ellenére vajon jó ötlet kirándulni vinni a gyerekeinket? „Fontos, hogy fizikai képességeinknek és az időjárási körülményeknek megfelelőek túrát válasszunk” - mondta Jan Krzysztof, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) vezetője egy interjúban.
A hegyi ösvényeken, különösen a Tátrában évszaktól függetlenül nincs hiány turistákból. A legforgalmasabbak a Halastóhoz (Morskie Oko), a Giewontra vagy a Chochołowi-völgybe (Dolina Chochołowska) vezető útvonalak. A nyári vakáció és a hosszú hétvégék idején sok a gyermekes család, a legfiatalabbak azonban nem mindig elégedettek az utazásnak ezzel a formájával. A pihenőhelyeken gyakran hallani, hogy a gyerekek panaszkodnak az útvonal hosszára és a hőségre. A szülők ennek ellenére nem csak babakocsiban, hanem babahordozóban is viszik gyermekeiket, gyakran még a nagyon kicsiket is. Biztonságos ez? Nagyon szélsőséges vélemények léteznek ebben a témában, egyesek azt is mondják, hogy érdemes lenne korosztály kategóriákat bevezetni a turistautakon...

A TOPR nem rendelkezik pontos demográfiai adatokkal a balesetekben érintett személyekről, de ahogy Jan Krzysztof, a TOPR vezetője elmondta, a gyermekekkel történt balesetek az esetek kis százalékát teszik ki. „Persze vannak tragikus esetek, mint például a Giewonton történt vihar két 10 éves áldozata 2019-ben” – mondta, és hozzátette, hogy a sípályákon statisztikailag a gyerekek gyakrabban szorulnak segítségre, ami egyszerűen azzal függ össze, hogy nagyobb számban vannak jelen a síelők között.
Amikor a TOPR vezetőjét arról kérdezték, hogy a gyerekeket a vigyük-e magunkkal a babahordozókban, Jan Krzysztof elismerte, hogy jó ötlet már kiskoruktól kezdve a természetben tölteni velük időt. „Figyelembe kell venni, hogy miért is alkották meg a babahordozókat. Végül is azért, hogy a szülők a kisgyermekekkel is tudjanak túrázni. Természetesen fontos, hogy ezek a kirándulások megfeleljenek a fizikai képességeinknek és az időjárási körülményeknek (kerüljük a viharos vagy meleg időben történő kirándulásokat), és hogy a babahordozók megfeleljenek azoknak a követelményeknek, amelyek biztosítják a gyermek biztonságát, még akkor is, ha a szülő viszi a gyermeket. Ezért érdemes felszerelkezni túrabotokkal is, amelyekkel nagyobb stabilitást tudunk fenntartani. Természetesen olyan jól járható ösvényeket érdemes választani, ahol nem áll fenn a magasból történő zuhanás veszélye” – hangsúlyozta.
A TOPR képviselője szerint, ha ambiciózusabb kirándulásokra szeretnénk menni a gyerekekkel a hegyek magasabb részeire, először is gondoljuk át, hogy kinek szól az utazás. „Nem szabad, hogy a túra gyermekes szülők túlzott ambícióinak beteljesülése legyen. Természetesen fel kell kelteni gyermekeink érdeklődését, és rá kell vezetni őket, hogy kicsit erőltessék magukat, de azt is biztosítani kell, hogy kellemesen érezzék magukat.
Amikor hegyi túrát tervezünk, vegyük figyelembe az útvonal nehézségi szintjét és hosszát. „Azt javasoljuk, hogy kezdjük rövid, könnyű túrákkal, és fokozatosan hosszabbítsuk azokat. Így kirándulásról kirándulásra tudni fogjuk, hogy mit engedhetünk meg magunknak a következő hegyi túrák tervezése során. Érdemes szem előtt tartani, hogy a gyermeket/gyermekeket mindig legalább két felnőttnek kell kísérnie” – hangsúlyozta, példaként említve, hogy vajon mit fog tenni a kisgyermekkel egyedül túrázó felnőtt, ha balesetet szenved, és egyedül vagy egy kisgyermekkel egy távoli hegyvidéki területen? Nagyratörő tervek esetén elengedhetetlen legalább két felnőtt jelenléte.
Mint kifejtette, erőnket az eszközeinkhez kell mérni. „Határozottan azt tanácsoljuk, hogy a gyerekekkel – akár tinédzserekkel is – ne tervezzenek túlságosan ambiciózus magashegyi túrákat, ha nincsenek megfelelő hegyi technikai ismereteink, nem ismerjük a kötélbiztosítás módszereit, nincs hozzá megfelelő felszerelésünk, és gyermekünket nem készítettük fel erre előzetesen. Az alternatíva természetesen az, ha magashegyi túravezető szolgáltatásait vesszük igénybe, aki gondoskodik a megfelelő célpont kiválasztásáról, a felszerelésről és a lehető legnagyobb biztonságról” – figyelmeztet.
„Ne feledjük, hogy egy gyermek teste másképp működik, mint egy felnőtté. A gyermeknek gyakrabban kell pihennie, gyorsabban elfárad, de gyorsabban is nyer energiát, gyorsabban kiszárad, ezért gyakrabban kell pótolnia a folyadékot és valami táplálóbbat ennie” – említi.
Mit tegyünk, ha a gyermeket már nem érdekli a kirándulás és elfáradt?
„Egyszerűen forduljunk vissza, vagy rövidítsük le az útvonalat, hogy a gyermeket semmi esetre sem tántorítsuk el a hegyi túrázástól” – mondta.
Forrás és fotó: https://podroze.onet.pl

Hirdetés
Hirdetés