A hegyimentőknek télen van a legtöbb munkájuk Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/01/06
Hirdetés
Ahogy Jozef Janiga, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatója elmondta, a hegyimentőknek télen dolgosabb napjaik vannak, mint a nyári szezonban. Ennek oka a nagyobb számú beavatkozás, különösen a sípályákon történt balesetek miatt, ráadásul az időjárási viszonyok miatt ilyenkor sokkal igényesebbek a mentési műveletek. Az igazgató elmondta, hogy 2019-ben összesen 2883 beavatkozásuk volt, ebből kb. 800 a nyári szezonban. Az összes beavatkozás kb. 30 %-a esetében volt szükség helikopter használatára.
Az utóbbi években megfigyelhető az a tendencia, hogy a múlttal ellentétben az emberek egyre későbbi órákban indulnak a hegyekbe. „Az emberekből eltűnt az alázat, ezt példázza a szemét mennyisége, amelyet a turistautakon látunk” – mondta Janiga. Pozitívum viszont az, hogy a turisták nagy része napjainkban a hegyi túrákhoz alkalmasabb felszereléssel rendelkezik.

A HZS igazgatója több hibát is felsorol, melyeket a turisták télen elkövetnek. Sok síelő fejéről hiányzik pl. a védősisak. „Találkozunk olyan esetekkel, hogy azokon a pályákon, ahol kötelező a védősisak viselése, a 15 év alatti gyermekek nem használják azt. További probléma a kötés nem megfelelő erőssége, amelynek a síelő súlyán kellene alapulni. Ez főleg azoknál a síelőknél fordul elő, akik kölcsönzőből bérlik a felszerelést” – jelentette ki Janiga.
Szerinte a legnagyobb problémát a gyors carving léccel síelők körében észlelt túlzott sebesség jelenti, különösen a meredek lejtőkön. Ennek következtében a síelők gyakran ütköznek a lejtőkön levő különféle tárgyakkal, például fákkal, hóágyúkkal vagy más akadályokkal. „Ezek a balesetek többnyire halálos kimenetelűek” – tette hozzá.
A lavinaveszély állandó veszélyforrást jelent a hegyvidéki területeken. A síalpinistáknak és a túrázóknak képesnek kell lenniük a lavinahelyzet felmérésére, rendelkezniük kell a megfelelő felszerelése, ami egy lavinakereső eszköz mellett lavina szonda, lavina lapát és feltöltött akkumulátorral ellátott mobiltelefon, hogy szükség esetén segítséget tudjanak hívni. „Javasoljuk a HZS alkalmazás telepítését a mobiltelefonra, mellyel segítségkérés esetén azonnal pontos GPS koordinátákat kapunk, ami azt jelenti, hogy a mentési művelet sokkal gyorsabb” – tette világossá az igazgató.
A HZS nyáron új alkalmazást rendszeresített, melyet eddig több mint 33 ezer ember töltött le. „Több balesetet is jelentettek már ezen az alkalmazáson keresztül. Amennyiben nincs megfelelő térerő, SMS-ben vesszük fel a kapcsolatot a sérülttel. A látogatók számára több más funkcióval is rendelkezik, legyen szó a lavinaveszély jelenlegi mértékéről vagy más figyelmeztetésekről, amelyek a hegységben előfordulnak” – tette hozzá Janiga.
Az igazgató azt tanácsolja a téli túrára indulóknak, hogy lehetőleg kora reggel induljanak túrázni, hogy legkésőbb 16.00 órakor már lent legyenek a településeken. Elmondása szerint egyensúly megtartásához vagy véletlen megcsúszás megakadályozásához télen túrabotokra és csúszásgátlóra vagy hágóvasra is szükség van. Ha a turistaúton közlekedünk, elegendő a csúszásgátló, ha azonban kitett terepen vezet az út, akkor a hágóvas a megfelelő felszerelés. „Ami a ruházatot illeti, rendelkeznünk kell tartalék réteg fehérneművel, tolldzsekivel, fejpánttal, forró teával és némi energiát biztosító táplálékkal. Erre elsősorban azért van szükség, mert a testünk télen sokkal több energiát fogyaszt, mint nyáron” – tette hozzá Janiga.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés