A Hegyi Mentőszolgálat 2020-as baleseti statisztikája Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/01/27
Hirdetés
Fotó: Tomas Kika
Mint minden évben, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ezúttal is nyilvánosságra hozta a szlovák hegyekben 2020-ban történt beavatkozások, balesetek és sérülések számát. Elöljáróban meg kell jegyezni, hogy 2020 különleges év volt, elsősorban a Covid-19 vírus Szlovákiában történő elterjedése érdekében bevezetett intézkedések és a vészhelyzet miatt. A hegyekben történt balesetek száma a 2019-es 2878-ról 2020-ra 2456 esetre csökkent.
A koronavírus járvány első hulláma Szlovákiát is 2020 első harmadában sújtotta, ennek következtében márciusban bezártak a síterepek, amely így mintegy negyedével lerövidítette a síszezont. Ez a sípályán történt balesetek csökkenésében is megmutatkozott. Míg 2019-ben 1974 síbalesetet regisztráltunk, 2020-ban ezek száma több mint 300-al, 1668 esetre csökkent.

A nyár elején láthatóan csökkent a Covid-19 fertőzöttek száma, ami a korlátozó intézkedések enyhítését hozta magával. Ennek ellenére Szlovákia lakóinak többsége úgy döntött, hogy otthon tölti nyaralását. A nyár és a nyári szünidő beköszöntével a szlovák hegyek tele voltak hazai és külföldi vendégekkel. Ennek ellenére 2020-ban a 2019-es 904-hez képest 788-ra csökkent a hegyekben bekövetkezett balesetek és mentőakciók száma. A legtöbb baleset hagyományosan a Magas-Tátrában következett be, ahol a magas látogatottság ellenére a túraútvonalakon bekövetkezett balesetek száma 143-ról 105-re csökkent.
Kevesebb balesetet (hozzávetőleg 12-t) regisztráltak viszont a Magas-Tátrában az UIAA 5. nehézségi szint feletti besorolású mászóterepen. Ezzel ellentétben kissé emelkedett viszont az alacsonyabb UIAA besorolású hegymászó terepen – ahol a turisták gyakran megfelelő felszerelés és tapasztalat nélkül mozogtak – történt balesetek aránya.
A 2020-as statisztikákat jelentősen befolyásoló jelenség – különösen a HZS Nagy-Fátra regionális központjának működési területén – volt a Körmöci-hegységben található Skalkán kialakított via ferrata működésével összefüggő beavatkozások és balesetek számának emelkedése. A fegyelmezetlenség és az egyéni fizikai teljesítőképesség túlértékelése 19 beavatkozáshoz vezetett, amelyek a nyári csúcsidényben szinte napirenden voltak.
A HZS más szervezetekkel együttműködve több keresési műveletet is végrehajtott, legyen szó akár hegyvidéki terepen eltűnt személyek felkutatásáról, a HZS kinológusait pedig több nagyszabású kutatóakció során alkalmazták.
2020-ban összesen 40 halálos baleset történt, ugyanannyi, mint 2019-ben. A legtöbb halálos baleset (25) a szlovák állampolgárokat érintette, a halálozás leggyakoribb oka hirtelen rosszullét és a szervezet összeomlása volt, ez főleg férfiaknál (kb. 15 esetben) fordult elő. A hegyi terepen végzett beavatkozások mellett a hegyimentők a járványellenes intézkedésekkel kapcsolatos tevékenységbe is bekapcsolódtak.
2021 eleje a terjedő Covid-19 járvány miatt nem csak újabb, minden állampolgárt érintő vészhelyzetet hozta magával, hanem az intézkedések általános szigorítását is, amelyek az emberek mindennapi élete mellett a hegyvidéki üdülőhelyeket, valamint a turisták és sportolók mozgását is érintették. A sípályák bezárása után a sípályákon jelentősen csökkent a balesetek száma. Az intézkedések bevezetésével együtt a nem kielégítő hóviszonyok ellenére a sípályákon jelentősen megnőtt viszont a túrázók és síalpinisták száma. a lesiklópályákon. A hegyi terepen a síelő hegymászás nem kielégítő körülményei és gyenge hótakarója ellenére 2021. január 2-án lavina szabadult fel és szakadt le az egyik Derešské žľaby-ban. A lavina elütött egy 21 éves síelőt, aki annak ellenére, hogy közvetlenül nem temették el, az alsó végtagjának súlyos törésével végződött.
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk 

Hirdetés
Hirdetés