Október 1-től hat hétig nem közlekedik a tarajkai sikló Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/10/09
Hirdetés
2020. október 1-től november 13-ig nem közlekedik a népszerű tarajkai sikló, amely Ótátrafüredről (Starý Smokovec) a Tarajkára (Hrebienok) szállítja a turistákat. A sikló 2. számú vagonját Svájcba, Uetendorf városába vitték, ahol a gyártó műhelyében kell végrehajtani a hat évenként kötelező műszaki felülvizsgálatot. Ennek során lecserélik a kopott alkatrészeket, és a vagont előkészítik a további biztonságos üzemeltetésre. A siklót üzemeltető társaság a műszaki leállás idején, október 8-tól alternatív megoldásként a környezetet kímélő, emissziómentes elektromos autóbuszt közlekedtet Ótátrafüred és a Tarajka között.

„A biztonságos üzemeltetés alapja a gyártó által ajánlott rendszeres szervízelés. A jelenlegi két vagonos felvonó 2007 óta üzemel, és a beszállító előírásai szerint 6 évente átfogó alvázvizsgálatra van szükség. Miután az 1. számú kabin futóműve tavaly átesett egy ilyen felülvizsgálaton, idén a 1. sz. kabin alvázán volt a sor” – mondta Ján Slamený, a TLD üzemeltetési igazgatója.
„Az egész technikai művelet itt, a Tátrában kezdődik, ahol munkatársaink a svájci gyártó szerelőivel együtt emelőkön felemelik a kabint, kiszabadítják és kivontatják alóla az alvázat, amelyet aztán teherautóval visznek a svájci műhelybe. Körülbelül három héten át tartó felújítás után az alvázat visszahozzák a Tátrába, ahol sínekre helyezik, majd összekötik őket a kabinnal, lehorgonyozzák a vontatókötelet, majd a járművet a felülvizsgálati tesztüzemet követően ismét üzembe helyezik” – tette hozzá Slamený.
A jelenlegi Doppelmayr/Garaventa technológiájú felvonót 2007. december 22-én állították üzembe a Magas-Tátrában. Ezek a vagonok a korábbi, milánói Cerreti e Tanfani cég vagonjait váltották fel, amely 1970 óta működik ott. A tarajkai sikló története 1908-ban kezdődött, amikor Ótátrafüred és a Tarajka között megépítették kitérővel ellátott egyvágányú vasúti pályát, melyen a két egymással szemközt közlekedő vasúti kocsi a pálya közepén található kitérőnél halad el egymás mellett.

Forrás és fotó:
https://www.lanovky.sk

Hirdetés
Hirdetés