Tragikus véget ért az eltűnt lengyel turista keresése Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/09/23
Hirdetés
2020. szeptember 21-én, pontosan éjfélkor a lengyel hegyimentők jelezték szlovák kollégáiknak egy 39 éves lengyel férfi eltűnését. A férfi 17 óra körül beszélt utoljára barátaival, akkor azt mondta nekik, hogy a Kakas-csorba (Kohútik) felé tart. Ezt követően már nem lehetett kapcsolatba lépni vele, annak ellenére, hogy a telefonja kicsengett. Barátai Lysá Poľana-ban várták, ahonnan együtt szerettek volna hazaindulni. Mivel éjfélig nem ért oda, ezért a TOPR-en keresztül kérték a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét. A férfi telefonjának lokalizálása nem vezetett eredményre. A kora reggeli órákban VZZS helikoptere két hegyimentővel a fedélzetén a levegőből kutatta át azt a területet, ahol a legutolsó információk szerint a férfi tartózkodott. Ezt követően a hegyimentőket lecsörlőzték a Hunfalvy-hágóba (Sedlo Váha), és folytatták a földi kutatást.

Az időjárási viszonyok javulása után megérkezett a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának helikoptere, aki keresőkutyával együtt újabb hegyimentőket szállított a helyszínre, miközben a levegőből történő keresés is folytatódott. Nem sokkal dél előtt az egyik földi kutatócsoport felfedezte a keresett lengyel turista holttestét a Róth Márton-csúcs (Tažký štít) alatt. A férfi valószínűleg a Róth Márton-csorbából (Štrbina pod Tažkým štítom) történő zuhanás során az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. Miután kiemelték a nehezen hozzáférhető terepről, a Belügyminisztérium helikoptere Lysá Poľanába szállított a holttestet, ahol átadták a szlovák rendőrség tagjainak.
Ebben az évben ez már a hetedik, lengyel állampolgárokat érintő halálos baleset mászóterepen, amely a 8. áldozatot követelte. A Réz-pad-tornyokon (Ušatá veža) történt hegymászó párost ért baleset kivételével, minden halálos balesetnek egy közös nevezője volt – az összes turista a jelzett túraútvonalat elhagyva, hegymászó terepen, egyedül túrázva szenvedett balesetet.
A növekvő halálos kimenetelű balesetek miatt a Hegyi Mentőszolgálat arra kéri az összes látogatót, hogy ne becsüljék alá az alpesi terepet, ne hagyják el a jelzett túraútvonalat, és tartsák be a Hegyi Mentőszolgálat utasításait és ajánlásait.
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés