40 éves látogatottsági rekord dőlt meg a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/08/26
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP) augusztus első hetében tartották meg a minden évben megszokott turistaszámlálást. A számlálóbiztosok ezúttal egy nap alatt több 30 232 turistát regisztráltak, ezen a napon a legtöbb turistát a Poprádi-tó (Popradské pleso) vonzotta, a hegycsúcsok közül pedig szokás szerint a Tengerszem-csúcsot (Rysy) választották legtöbben úticélként. Ezzel egy nagyon régi, több mint 40 éves rekord dőlt meg, mégpedig jelentősen, hiszen a napi látogatottság négyezer fővel több, mint amennyit az eddig rekordnak számító évben regisztráltak.
Amíg tavaly a legtöbb turista a Tarajkát (Hrebienok) vette célba, és onnan indult különböző irányokba, addig idén a Poprádi-tó volt a legnépszerűbb, ahol augusztus 6-án 6 708 gyalogos turistát regisztráltak. Közülük 3994 turista az aszfaltúton, a fennmaradó 2314 pedig piros jelzésű turitstaúton érkezett Csorbatóról (Štrbské Pleso). Rajtuk kívül az első augusztusi csütörtökön 70 kerékpáros és 58 kutya kereste fel a Poprádi-tavat. Tavaly ebbe a térségbe 2 534 turista látogatott el 32 kutyával, a kerékpárosokat akkor nem számolták.

A Tarajkát idén 3 969 turista választotta, közülük 1 241-en Ótátrafüredről (Starý Smokovec) gyalog indultak útnak, 2 695-en a drótkötélpályát vették igénybe, 33-an pedig a kerékpárt választották, ide 12 kutya érkezett a számlálás ideje alatt.
Hagyományosan nagy volt az érdeklődés a Kőpataki-tó (Skalnaté pleso) iránt is, ahova 2 740 turista kabinos kötélpályán jutott fel, 523-an pedig gyalogtúra keretén belül, ezen kívül 8 kerékpáros és 7 kutya is feljutott ide. A tavalyi évvel összehasonlítva idén a Szoliszkó menedékház (Chata pod Soliskom) iránt is nagyobb volt az érdeklődés. Ide 1 437 turista drótkötélpályával jutott fel, 247-en pedig gyalog, a kijelölt turistaösvényeken. A Zöld-tóhoz (Zelené pleso) 1 666 turista, 17 kutya és öt kerékpáros érkezett aznap, a Malompataki-völgybe (Mlynická dolina) 1 463 turista és 24 kutya indult útnak.
A megfigyelt csúcsok közül a korábbi évekhez hasonlóan a Tengerszem-csúcs megtartotta az elsőséget, ezúttal a csúcs két oldaláról összesen 1099 turista érkezett, közülük 472 a Halastótól (Morskie Oko), 627 pedig a Poprádi-tó irányából. Ez 666 személlyel több, mint a tavalyi számolás alkalmával. A Krivánra 643 ember jutott fel azon a napon, míg tavaly csak 156. Amíg a Tengerszem-csúcsra egyetlen kutya sem érkezett, a Krivánra három eb is elkísérte gazdáját.
A Liptói-Tátra árvai részén a látogatók ebben az évben inkább a Rohácsi-völgyet (Roháčska dolina) részesítették előnyben az Árvai-Csendes-völggyel (Tichá dolina) szemben. Míg a Rohácsi-völgyben 2112 turistát, 58 kerékpárost és 38 kutyát számoltak, az Árvai-Csendes-völgybe 625 látogató, 38 kerékpáros és 14 kutya túrázott. A Szilfásra (Brestová) közlekedő felvonó 502 embert szállított, további 271 személy gyalog indult a gerincre. Öt kutya felvonóval, további kilenc saját lábán kirándult a gazdájával.
1667 látogató, köztük 198 kerékpáros, látogatott a liptói völgyekbe, rajtuk kívül 84 kutyát rögzítettek a számlálólapokon. Hagyományosan a legtöbb turista a Zsári-völgybe (Žiarská dolina) indult, azon a napon 769 túrázó, közülük 183 robogót, 89 kerékpárt használt és 24 kutyát is magukkal vittek a turisták.
A kerékpárosok között Podbanszkó (Podbanské) térsége volt a legkeresettebb, a Csendes-völgyet (Tichá dolina) 183 kerékpáros, a Kapor-völgyet (Kôprovská dolina) csak kettővel kevesebb választotta. Népszerű volt a Tátraszéplak (Tatranská Polianka) és a Sziléziai ház (Sliezsky dom) közötti út, amelyet 125 kerékpáros használt. A számlálás napján összesen 952 kerékpáros tekert a Tátra Nemzeti Parkban, közülük 259 e-kerékpáron.
A statisztikákban tavaly jelentek meg első ízben a kutyák, akkor 253-at számoltak, idén már 355 ebet regisztráltak. A kutyás turisták érdeklődésének központjában a már említett Poprádi-tó, a Rohácsi-völgy, a Zsári-völgy és a Malompataki-völgy található.
A korábbi évekhez hasonlóan, ezúttal a legtöbb látogatót a szlovákok, a csehek és a lengyelek, valamint a német, a francia, az olasz, az orosz, a magyar és az angol nyelv hallotta.
„Ezek a térségek a látogatottságukról ismertek, ám az idei év nagyon specifikus volt. Az idei kártyákat nemcsak az időjárás keverte meg, ami valóban kedvezett a turistáknak, hanem a koronavírus-járvány miatti hangulat is. Mivel az emberek többsége úgy döntött, hogy az idei kirándulását Szlovákiában fogja tölteni, evidens volt, hogy ez a Tátra látogatottságában is tükröződni fog. Az utóbbi hetekben egyértelmű volt, hogy az idei évben sokkal több turista érkezett, mint az előző években, és ezt az összesítés is megerősítette“ – kommentálta az eredményeket Ján Marhefka, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének igazgatója. A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete 1972-től tartja nyilván a látogatottságot. A rekordot eddig az 1980-as év tartotta, amikor egy nap alatt 26 520 látogatót regisztráltak.

Hirdetés
Hirdetés