A lezárás ellenére szinte minden nap mentenek a hegyimentők… Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/03/18
Hirdetés
2020. március 14-én, szombaton egy férfi kérte a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) segítségét, aki eltévedt a Swinica környékén.  Szerencsére semmi baj nem történt vele, de mivel egyedül nem volt képes biztonságos helyre jutni, ezért inkább hívta a hegyimentőket, akik visszakísérték a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch), majd a felvonóval levitték Zakopanéba.
A dolog szépséghibája, hogy március 12-től a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) összes útvonala le van zárva, a belépési tilalom azonban nem vonatkozik a Tátra kerület (Poviat Tatrzańskiego) lakosaira. Ennek ellenére a Halastó (Morskie Oko) felé vezető útról a parkőröknek több tucat embert vissza kellett fordítani, akiknek nem voltak dokumentumaik. A tilalom megszegéséért személyenként 500 PLN bírságot szabnak ki.

2020. március 15-én reggel egy 22 éves szlovák turista kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, aki a Krivánról (Kriváň) való ereszkedés során kicsúszott és a központi vályúban csúszott lefelé. A kb. 200 méteres kicsúszás során nyaki gerinc, fej és lábsérüléseket szenvedett, egészségi állapota egyre rosszabb lett. A bejelentést követően Poprádról mentőhelikopter indult a baleset helyszínére, amely Ótátrafüreden vette a fedélzetére a hegyimentőket. A helyszínen az orvos és a hegyimentő ellátták a sérültet, majd a poprádi kórházba szállították. Ezt követően a helyszínen maradt hegyimentő a Kriván-vályúban (Krivánský žlab) lévő útelágazásig kísérték ugyanannak a csoportnak másik két tagját, a pár saját kérésére már önállóan folytatta az utat, a hegyimentő pedig visszatért a bázisra. A Tátra szlovák oldalán – a Lengyel-Tátrával ellentétben – a koronavírus elterjedésének megakadályozása érdekében nem zárták le a turistautakat (csak a menedékházak vannak zárva), de a téli időszakban – a téli zárlat miatt – a menedékházak felett történő mozgás illegális.

Óriási szerencséje volt annak a férfinak, aki március 16-án csúszott ki és zuhant le a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető turistaúton. A baleset akkor történt, amikor két férfi ereszkedett lefelé a csúcsról. Egyikük elveszítette az egyensúlyát, és elkezdett csúszni lefelé. A csúszás azonban néhány száz méter után, a tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) közelében véget ért, a férfi felállt… és tovább indult. Kicsivel később, a Halastó történő leereszkedés során ismét hibát követett el és ismét elesett, a TOPR hegyimentői itt találták meg őket, akik az erős szél miatt nem tudták helikopterrel elérni a helyszínt, ezért gyalog indultak a férfi mentrésére. A sérül azt mondta, a kicsúszást követően nem hallotta fentről kollégája kiáltását, mert elveszítette a hallókészülékét… A férfi a testén különböző sérüléseket szenvedett, de hatalmas szerencséről beszélhet, mivel kevés ember él túl ilyen hosszú (kb. 700 méteres) zuhanást Tengerszem-csúcsra vezető úton. A sérültet végül  Halastótól mentőhelikopterrel szállították a zakopanei kórházba.

Hirdetés
Hirdetés