Tátrai Trilógia télen, elsőként Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/02/05
Hirdetés
Két fiatal lengyel mászó, Wadim Jabłoński és Michał Czech elsőként mászta át a három nagy tátrai északi falat egyetlen túra keretében, mindössze 44 óra alatt.
A Weber-csúcs (Malý Kežmarský štít), a Ganek (Gánok) és a Nagy-Menguszfalvi-csúcsok (Velký Mengusovkský štít) északi falai 900, 800 és 900 m magasak. Ezek megmászása a hegységet kedvelők számára hasonló presztízzsel bír, mint az Alpok nagy északi falaié (Eiger, Matterhorn, Grandes Jorasses). Télen értelemszerűen ugrásszerűen nagyobb kihívás őket egyenként is megmászni, hát még egyvégtében. A két lengyel srác erre vállalkozott, depó és utánpótlás nélkül, minden felszerelésüket a hátukon cipelve 44 óra alatt teljesítették a túrát. Az elejétől a végéig gyalogosan közlekedtek, a falak ugyanis nem egymás mellett találhatók.  

A mászás időbeosztása:
Január 23, csütörtök:
13:00 órakor indultak, hat óra alatt mászták át a Weber-csúcs északi falát a Stanisławski-kéményen (Stanisławského komín) és a Német-létrán (Nemecký rebrík) át.  A csúcsra este 7-kor értek fel.
Január 24, péntek:
01:30-kor indultak, a Felső turistaúton (Magistrála) átkeltek a Nagy-Tarpataki-völgybe (Veľká Studená Dolina), majd a Rovátkán (Prielom) a Litvorovy-völgybe (Litvorová Dolina). Közben két órát bivakolva aludtak. 06:45-kor szálltak be a Ganek északi falába, amelyet 5 óra 45 perc mászóidőt követően 12:30-kor értek el.
Innen átmentek a Tengerszemnél (Czarny Staw pod Rysamy) lévő bivakhoz, melyet a Breuer-torony (Malý ošarpanec) déli fala alatt traverzálva, a Tátra-csúcsi oromrésen (Štrbina vo Vysokej) leereszkedve, a Táblás-teraszon (Ławicą), a Kakas-csorbán (Štrbina pod Kohútikom), a Hunfalvy-hágón (Sedlo Váha) és a Tengerszem-csúcson (Rysy) át 21:00-kor értek el. A bivakban 6 órát aludtak.
Január 25, szombat
Reggel 4:30-kor szálltak be a Nagy-Menguszfalvi-csúcs északi falának Direttissima útjába. A csúcsot négy és fél óra alatt, 9:00-kor értek el. A teljes sorozatot 44 óra alatt teljesítették.
Fotók: Wadim Jabłoński

Hirdetés
Hirdetés