Lezuhant két ukrán hegymászó a Lomnici-csúcs közelében Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/12/02
Hirdetés
2019. november 28-án, csütörtök délután két ukrán hegymászó – egy nő (†30) és egy férfi (†67) – vesztette életét a Magas-Tátrában – közölte a hírt a Facebook oldalán a Hegyi Mentőszolgálat (HZS).
Aznap délután 14 óra körül ukrán hegymászók kértek segítséget a „18 3002-as segélyhívó számon, és bejelentést tettek, hogy a 11 személyből álló hegymászócsoportjuk elveszítette két tagját a Lomnici-csúcs (Lomnický štít) és a Késmáűrki-csúcs (Kežmarský štít) között található Villa-gerinc (Vidlový hrebeň) Sírkert (Cmiter) nevű részén.

Mivel az időjárási körülmények nem tették lehetővé, hogy a mentőhelikopter felszálljon, ezért 14 hegyimentő drótköteles felvonóval, két csoportban, jutott fel a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté plseo), melyet csak a mentés miatt indítottak el. A Kő-pataki-tótól aztán gyalog folytatták útjukat, miközben haladásukat a rossz látási viszonyok és a havazás is nehezítette. A Kő-pataki-völgy felső végében az első mentőcsapat talált rá a két szerencsétlenül járt hegymászó holttestére, akik a zuhanás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy esély sem volt arra, hogy megmentsék őket. A holttesteket hordágyon szállították le a Kőpataki-tóhoz, majd onnan az újtátrafüredi (Nový Smokovec) halottasházba, ahol átadták a testeket a rendőrségnek.
A két hegymászó mintegy 60 métert zuhant, haláluk körülményeit vizsgálja a rendőrség. A Nový Čas portál helyi, nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy az ukrán hegymászók illegális magashegyi képzésen vehettek részt. A tragédia áldozatai nagyobb, mintegy húsztagú ukrán csoport tagjai voltak, a szerencsétlenség idején a csoportnak mintegy 10 tagja a falon tartózkodott, akik viszont közölték, hogy nincs szükségük segítségre.

Hirdetés
Hirdetés