Emelkedett a balesetek száma a szlovák hegyekben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/12/04
Hirdetés
2019. június 15. és október 31. között összesen 593 mentőakcióban kellett részt venniük a hegyimentőknek a Magas- és Alacsony-Tátrában, a Kis- és Nagy-Fátrában, valamint a Szlovák Paradicsomban. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) jelentése szerint az idei nyári turistaszezonban mintegy 20 százalékkal emelkedett a balesetek száma. Jozef Janiga, a mentőszolgálat igazgatója szerint az elmúlt 10 évben több mint a duplájára nőtt a hegyi balesetek száma. Példaként említette, hogy míg 2009-ben a Magas-Tátrában 98 bevetésre riasztották őket, addig idén 227 ilyen eset volt, ami nagyon komoly, ráadásul folyamatos növekedést jelent. Janiga elmondása szerint ennek egyik oka a turisták számának növekedése. A Lengyel-Tátra mára mondhatni megtelt, így sok lengyel turista is a Tátra szlovák oldalára látogat, ami szintén túlzsúfoltságot okoz. A turistákat a szolgáltatások színvonalának emelkedése is vonzza, egyre több a városi, ún. egynapos turista.

A segítséget kérő, bajba jutott turisták több mint fele szlovák állampolgár, őket a csehek (21 %) és a lengyelek (12 %) követik. Növekedett a halálos balesetek száma is, míg tavaly egész évben 32 személy vesztette életét a hegyekben, addig idén január és október között már 34 halálos áldozat volt.
„Nagyon megemelkedett a kijelölt turistaúton kívüli balesetek száma, és nem minden esetben hegymászókról volt szó. Sok turista nem volt rendesen felöltözve, hiányos felszereléssel érkeztek, túlbecsülték képességeiket és nem ismerték a helyi viszonyokat. Aggasztó számunkra az is, hogy egyre gyakoribb a nemzeti parkokban való étkezés, a tengerszemekben való fürdés“ – tette hozzá Janiga.
Gyakorivá vált a városokban tapasztalt viselkedés is, a hegyi ösvényeken az emberek tolakodnak, lökdösődnek, nem figyelnek a másikra, több helyütt tönkreteszik a jelzéseket. A negatív tapasztalatok alapján a hegyimentők új egységet állítanak fel, akik vizsgálni fogják a hegyi baleseteket, igyekezve megelőzni a bajt és tájékoztatni az embereket a kockázatokról.
Forrás: https://korkep.sk; Fotó: HZS

Hirdetés
Hirdetés