Ereszkedés közben meghalt egy hegymászó a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/11/05
Hirdetés
2019. október 25-én délelőtt hegymászók kérték a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, mivel egyik társuk a Simon-toronyról (Žabí kôň) történő ereszkedés közben láthatóan élettelen testtel lógott a kötélen. A 44 éves mászó nem mutatott életjelet, ezért miután társai más hegymászók segítségével eljutottak hozzá, azonnal megkezdték a szívmasszázzsal történő újraélesztést. A Légi Mentőszolgálat (VVZZS) mentőhelikoptere a bejelentést követően egy hegymentővel a fedélzetén azonnal elindult a Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina) irányába. A hegyimentő és a mentőorvos a Békás-tavaktól (Žabie plesá) indult az eszméletlen hegymászó felé, akit társai időközben csörlő segítségével leeresztettek a gerincről. A mentőorvos rövid idő alatt gyors szállításra elkészítette a beteget, akit így levittek a Békás-tavakhoz, ahol folytatódott az újraélesztés.

A szlovák hegymászó életét sajnos a mentésben résztvevők erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni. Ezt követően az elhunytat Ótátrafüredre szállították, ahol átadták a rendőrség és a temetkezési szolgálatmunkatársainak.
Két nappal később a Tátrai Hegyiszolgálat Önkéntes Egyesület (Tatranská Horská Služba dobrovolný zvor) saját honlapján tette közzé, hogy a Simon-tornyon bekövetkezett tragikus balesetben egyik kollégájuk vesztette életét. Nem ismert, hogy mi okozta a tapasztalt hegymászó és önkéntes hegyimentő halált. az Egyesület közleménye így fogalmaz: A tragédia annál inkább érthetetlen számunkra, mivel Peter volt az egyesület egyik legerősebb, legtapasztaltabb és leginkább felelősségteljes tagja, aki a módszertani bizottság tagjaként mindig arra ösztönözte a tagokat, hogy a hegyekben felelősségteljesen viselkedjenek és minimalizálják a kockázatot”.

Hirdetés
Hirdetés