Tíz érdekesség a Tátráról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/05/17
Hirdetés
- A „Tatry” név egyes vélekedések szerint valószínűleg a „ter” régi szláv szóból (melynek jelentése szikla, sziklafal), vagy a galíciai "tertaro" szóból származik.
- A Tátra szlovák csak egy helyen, a Karám-réten (Polana Pod Wysoką) található hegymászó táborhelyen lehet sátorozni. Előtte azonban be kell jelentkezni és meg kell fizetnie a díjat az erdészetnek.
- A Tátra legnagyobb (nem a legmagasabb) vízesése a Siklawa-vízesés (Siklawa, kb. 70 m), amely a Lengyel-Öt-tó völgyének (Dolina Pięciu Stawów Polskich) küszöbéből esik alá.
- A Tátra legmagasabb vízesése a szlovák oldalon található Rejtett-völgyi-vízesés (Ťažký vodopád), amely kb. 100 m magas.

- Az egész Tátra legnagyobb tava a Halastó (Morskie Oko), területe 34,54 ha, a legmélyebb pedig a 79,3 m mély Nagy-tó (Wielki Staw Polski).
- A Tengerszem-csúcs első megmászására 1840. július 30-án került sor, ez Blásy Edének sikerült id. Ján Ruman Driečnyv hegyivezetővel.
- A Tátrát 10.000 évvel ezelőtt gleccserek borították.
- A hegység kialakulása 200 millió évvel ezelőtt kezdődött.
- A legmagasabb, teljes egészében lengyel területen emelkedő csúcs a Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m).
- A legtöbb tó (összesen 22) a Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina) található, a második legtöbb tó pedig a Gąsienica-völgyben (Dolina Gąsienicowa), ez utóbbiban 21 tó található.
Hirdetés
Hirdetés