Tátra – Szlovákiában vagy Lengyelországban? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/04/29
Hirdetés
Legtöbbünk számára a Tátra oszthatatlan egész – a béke oázisa és a tiszta levegő forrása. Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül, hogy az államhatár két részre osztja, és a két országban egymástól eltérő szabályok vannak érvényben. Elgondolkodott már azon, hogy hol jobb Önnek? Egyszerű kérdés, amelynek objektív megválaszolásához az alábbi összehasonlításokkal próbálunk segíteni.
Terület és turistautak hossza: ezeket nézve a déli oldal nyilvánvalóan felülmúlja a Lengyel-Tátrát. A Tátra alapterületének 77 %- a szlovák oldalon található, a turistautak hossza a déli oldalon 651 km, míg a Lengyel-Tátrában 250, nem kétséges tehát, hogy ilyen szempontból a szlovák oldal sokkal több lehetőséget kínál.
A csúcsok elérhetősége: ebből a szempontból a Lengyel-Tátra több okból is előnyösebb helyzetben van. Először is a lengyelek számára könnyebb a hegység megközelítése, amely a kiváló infrastruktúrának és a fontosabb völgyek tömegközlekedéssel történő megközelíthetőségének köszönhető. A Lengyel-Tátra legmagasabb csúcsainak többsége jelzett turistaúton és egész évben hozzáférhető, míg a szlovák oldalon a csúcsok döntő része csak hegyivezetővel (fizetség ellenében) látogatható, a fennmaradó csúcsokat pedig csak a rövid nyári időszakban lehet látogatni.

Árak: amellett, hogy a Lengyel-Tátrában belépőt kell fizetni a nemzeti parkba történő belépés előtt, Szlovákiában viszont ez ingyenes, minden a lengyel oldal javára szól. A szlovák oldal menedékházaiban a szállások gyakran kétszer annyiba kerülnek, mint a lengyel menedékházakban, a Csorbai-tó mellett lévő szállásokról nem is beszélve. Az euróra való áttérés után a szlovákok elvesztették az előnyöket olyan termékek árában is, mint az esti sör a menedékházakban.
Turistautak forgalma: ez egy óriási plusz Szlovákia javára. Amíg a lengyel oldalon mindenütt jelen lévő dugók és a tömegek, a szlovákoknál a legtöbb helyen csend. Aki tehát nyugalmat és magányt keres a hegyen, jobban teszi, ha Szlovákiában túrázik.
Lehetőségek a hegyeken kívül: ebben a kategóriában nagyjából egyenlő a helyzet. A Tátra mindkét oldalán vannak lehetőségek azoknak a napoknak az eltöltésére, amelyeket nem túrázással töltünk, kikapcsolódhatunk a termálfürdőkben, az étterekben és felkereshetünk egyéb látnivalókat.
Hosszú ideig elemezhetnénk a Tátra két oldala adta lehetőségeket, biztosan más szempontok is eszünkbe jutnak. Összességében azonban elmondható, hogy mindkét oldalnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, de ez valójában úgyis a turisták egyéni preferenciáinak függvénye.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl
Hirdetés
Hirdetés