Hegyimentő vesztette életét egy lavinabalesetben a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/03/01
Hirdetés
Február 28-án, csütörtök délelőtt két hegymászót sodort el egy lavina a Magas Tátrában, a Poduplaszki-völgyben (Bielovodská dolina), a Nagy-Molnár-szakadékban (Veľký Mlynárov žľab). A lavina az elől mászót sodorta el, aki abban a pillanatban m ár a vályú tetejének közelében mászott. Társa a kitette terepen rekedt, mintegy 100 méterrel a csúcs alatt, és lezuhant társával nem tudott sem vizuális, sem szóbeli kapcsolatot létesíteni. A riasztást követően a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szakemberei helikopterrel és lavinakereső kutyákkal Ótátrafüredről (Starý Smokovec) azonnal a helyszínre indultak, egy másik csoport pedig gyalogosan indult a hegymászók keresésére. A lavina által lesodort 48 éves hegymászót nem sokkal a megérkezést követően a helikopter fedélzetéről sikerült lokalizálni, őt részlegesen betemette a lavina, később megállapították, hogy az esés következtében az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett.

A vályúban rekedt hegymászót ki kellett volna emelni a nehezen megközelíthető terepről, az erős szél azonban jelentősen nehezítette a mentést, ezért a lengyel hegyi mentők segítségét kérték. Időközben ez a mászó megkezdte az ereszkedést a vályúban a völgyből a segítségére siető hegyimentőkkel szemben, majd a vályú szájában már kedvezőbbek voltak a feltételek a helikopter bevetésére, így végül sikerült őt evakuálni a nehéz terepről. Az előzetes információk szerint egy spontán kioldódott lavina sodorta el a tapasztalat hegymászót és hegyimentőt.
Később megerősítették, hogy a szlovák hegyimentők két tagja szenvedett balesetet, akiket hegymászás közben sodort el a lavina. Egyikük fennakadt a hegyoldalon, a társának viszont elszakadt a biztosítókötele, őt később már holtan találták meg a völgyben a kollégái. A Hegyi Mentőszolgálat részvétét fejezte ki az elhunyt hegyimentő családjának. „Ez a tragikus eset mindannyiunkat mélyen érintett, hiszen egy régi kolléga és elkötelezett hegyimentő vesztette életét. Tisztelet emlékének” - írták. 

Hirdetés
Hirdetés