A hegymászók támadják az új látogatási rend tervezetét Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/03/04
Hirdetés
A JAMES Szlovák Hegymászó Sövetség nem ért egyet a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) új látogatási rendjének tervezetével, melyet február elején hoztak nyilvánosságra. Igor Koller, az egyesület elnöke elmondta, hogy a javaslat számos okból elfogadhatatlan. „A fő érvelés nagyon egyszerű, támogatjuk a sátrazás, a bivakolás, a túlzott fakitermelés vagy a drónok használatának tilalmát. Hiányoljuk ugyanakkor a környezeti hatástanulmányokat. Az új látogatási rend valamivel enyhébb, mint a korábbi volt, összességében azonban sokkal több korlátozást tartalmaz, ezért azt kérdezzük, milyen alapon? Azt várnánk, hogy ha például a zergepopuláció jelentősen növekszik, kevesebb lesz a korlátozás, nem pedig fordítva. Ezzel nem tudunk egyetérteni, és nem hallunk ésszerű érveket” – mondta Koller.
Különösen aggályosnak tartják azt a tervezett három hónapos időtartamot, amikor természetvédelmi okokból a nemzeti park területe teljesen le lenne zárva, még a hegymászók előtt is. A tervek szerint a TANAP területén csak június 1-től október 31-ig, majd december 15-től április 15-ig lenne lehetséges hegyet mászni. Ráadásul a TANAP 13 olyan területet nevezett meg, ahol még a hegymászók sem mozoghatnak. „Ezek a korlátozások a terület szakmai ismeretéből és abból a tényből fogalmazódtak meg, hogy a régi látogatói szabályok mára elavultak. A mi felelősségünk, hogy megőrizzük a nemzeti parkot az utánunk következő generációk számára. Bár a zergék száma valóban növekszik, de a korlátozások nem csupán a zergék, hanem más típusú élőhelyek védelmét is szolgálják. A korlátozni kívánt időszak rendkívül érzékeny a zergepopulációra, valamint a mormotákra nézve is. Amennyiben más érdekcsoportok, például a hegyivezetők tiszteletben tartják ezeket a korlátozásokat, így magától értetődőnek kell lennie, hogy a sportemberek is tiszteletben fogják tartani, és azt várjuk, hogy természetes alázattal viszonyulnak a szabályokhoz” – mondta Pavol Majko, a TANAP igazgatója. Hozzátette, hogy a park állatvilága megváltoztatta a bioritmusát, amely az emberi jelenlét következménye, így a napi táplálékfelvétel ritmusa áttevődött az éjszakai órákra. Ez az oka annak, hogy a nemzeti parkban csak napkeltétől napnyugtáig lehet bármilyen sporttevékenységet folytatni. „Várjuk a gyakorlati javaslatokat, melyek a hegymászó útvonalak megközelítésével és elhagyásával, illetve néhány vészhelyzeti útvonal kijelölésével kapcsolatosak. Ebben az összefüggésben várjuk az írásbeli észrevételeket, melyeket természetesen értékelni fogunk” – tette hozzá Majko.
A JAMES a környezetvédők érvelése ellenére úgy döntött, hogy elutasítja az egész tervezetet, és kéri, hogy készítsenek elő egy új, modernebb, a világ más magashegységeiben létezőkhöz hasonló látogatási rendet. Az egyesület többek között nem ért egyet azzal, hogy a magashegyi turizmust kihagyták a tervezetből, és alapjában ellenzik a különböző mentességek biztosítását. „A különböző személyeknek, csoportoknak adható mentességek előreláthatólag elősegítik a korrupciót a társadalomban. Valami tiltott, és ez mindenkire érvényes, da vannak akik kérhetnek és kaphatnak is ez alól mentességet” – magyarázza Koller. A hegymászók a probléma fő okát a TANAP zónabeosztásának hiányában látják. Koller szerint az új látogatási rendnek szabadabbnak, megengedőbbnek, egyértelműnek kellene lennie, nem pedig még inkább korlátozni a különböző hivatalos szervezetek tagjainak a mozgását. Ugyanakkor az eddiginél szigorúbbnak kellene lenni a szabályok betartatásával kapcsolatban, és azokkal szemben, akik megsértik a szabályokat, az eddiginél súlyosabb büntetést és szankciókat kellene bevezetni.
Februárban a témában érintett különböző szervezetek (vadvízi evezősök, síelők, természetvédők, kutyások) vezetőinek megbeszélésén egyhangúlag elutasították a javaslatot, amely többek között teljesen megtiltaná a kutyák mozgását a nemzeti park területén. A TANAP igazgatója szerint ez utóbbiról maguk az emberek tehetnek. „A kutyák jelenlétét jelentős negatív hatásként értékeljük az alpesi környezetben. A kutyák, akiket a gazdáik szabadon engednek, üldözőbe veszik a vadon élő védett állatokat, emiatt az emberek is gyakran megküzdenek velük. Ezért van szükség arra, hogy a kutyákat ne engedjük be a nemzeti parkba.” – mondta Majko. Hozzátette, hogy a nyilvánosságnak március 21-ig van lehetősége a javaslattal kapcsolatos észrevételek benyújtására, majd ezeket értékelik, és ezt követi a jóváhagyási folyamat. „Néhány érv elfogadhatónak és ésszerűnek tűnik, némelyik azonban olyan, mintha az emberek elfelejtették volna, hogy már nem a kommunizmusban élünk, ás nem akarják tiszteletben tartani a tulajdonjogokat. Célunk, hogy megállapodásra jussunk„ – fejezte be mondandóját a nemzeti park igazgatója. A TANAP célja, hogy a látogatási rend, amely közel két éve nincs hatályban, az idei nyári turisztikai szezon kezdetén hatályba lépjen.

A TANAP új látogatási rendje ellen szervezett aláírásgyűjtéshez az alábbi linken lehet csatlakozni:
https://ajmysmetatry.sk

Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés