Lavinabalesetben meghalt egy magyar hegymászó a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/02/25
Hirdetés
Február 22-én, pénteken egy magyar csapat riasztotta a Hegyi Mentőszolgálatot (HZS), miután lavinába kerültek a Kis-Tarpataki-völgyben, a Pfinn-kilátó alatt. A mentők a zord (viharos szél és havazás) időjárás miatt motoros szánokkal, majd gyalog közelítették meg a helyszínt, valamint a közeli Téry menedékházból is érkeztek önkéntesek. Társukat a csoport tagjai ásták ki a hó alól. A kiérkező mentők nem találtak nála életjelet, ezért azonnal megkezdték az újraélesztését, amelyet a Téry menedékházba történő átszállítása után tovább folytattak. Mivel azonban ez eredménytelen maradt, az orvossal történő konzultáció után másfél órányi küzdelmet követően a halál beálltát voltak kénytelenek megállapítani.

A lavinabaleset az Excelsior Hegymászó SE hegymászó tanfolyamát érte, az áldozat az egyik oktató. Az egyesület elnöke, Buzgó Botond a balesetet követően nyilatkozott a borsonline.hu oldalnak:
„Szándékosan olyan helyre indultak, ahol szinte soha nem volt még lavina, és alig távolodtak el a Téry menedékháztól. A tanfolyam végén, baráti túrára indultak, de szokás szerint elől ment a legtapasztaltabb, hátul a második legjobb oktató. Sajnos őt sodorta el a hótömeg”.
A lavinabaleset áldozatáról saját honlapján itt emlékezik meg az Excelsior Hegymászó SE.
Nyugodjék békében!

Hirdetés
Hirdetés